Jump to content

Ne csak lakás legyen, hanem otthon

2018. 06. 07. 19:00

Mindenkit megillet egy olyan menedék, ahová elhúzódhat, amikor a feje felett a hullámok összecsapnak, amikor nyugalomra, akár magányra és csendre vágyik. A legjobb, ha ezt a helyet az otthonod biztonsága és nyugalma adja meg.

Barátaid szeretnek hozzád, a te lakásodba menni? Lehet, hogy már szóvá is tették azt, hogy azért járnak szívesebben hozzád, mert olyan jó nálad. Nemcsak a barátságodat élvezik, hanem az otthonodból is olyan nyugodtság sugárzik, hogy szinte hívogatja őket a személyed és a lakásod is. Te is érezhetted már magadat hasonlóan akár idegenek házában is. Egyszerűen csak jó érzés fogott el, amikor beléptél az ajtón. Mindegy, hogy luxuskörülmények közé toppantál, vagy szerény berendezésű lakásba, ezt az érzést bárhol tapasztalhatod. Mint ahogy azt is érezhetted már, hogy rossz érzés fogott el másoknál. Nemcsak azért nem találtad a helyed, mert idegenben voltál, hanem kellemetlen érzés támadt az ottlétben.
Mi az a plusz, amit egy otthonos otthon ad? Pedig berendezése egyszerű, tiszta, mégis mintha lelke lenne a helynek. És mi hiányozhat egy szépen berendezett, igényes lakásból?
Az otthonos otthonban mindennek megvan a külön helye, vagyis lehetőség van arra, hogy abból a térből félre tudjunk vonulni, amely a közösség számára fenntartott. Azaz a nappaliból el lehet vonulni egy csendes zugba, ahol magunk lehetünk. Ezt még a kisebb lakásokban is meg lehet valósítani. Ha eredetileg nem is úgy van a lakás kialakítva, egy gipszkarton fallal, térelválasztókkal, bútorokkal viszonylag könnyen és olcsón új és elkülönült teret alakíthatunk ki.
Az otthon lelkét az adja, hogy azt éljük, igazán belakjuk, és szeretjük. Ezt pedig úgy érhetjük el, hogy meleg színeket használunk falainkon, amelyek nemcsak az ottélőkre van hatással, de a vendégségbe érkezőkre is. Ugyanilyen nyugalmat és otthonosságot biztosítanak a puha és kellemes színű lakáskiegészítők. Igenis nagyon sokat jelent a jó függöny, a puha szőnyeg, a párnák, a kényelmes és hívogató ülőalkalmatosságok. Ezek azok a darabok, amelyek lényegében felöltöztetik otthonunkat, így minden helyiségnek más és más ruha dukál.
Nemcsak a falak színére kell koncentrálnunk, hanem a bútorokéra is. Ha összhangban van az otthonunk, az megnyugtat, harmóniát eredményez. Márpedig otthon csakis erre van szükségünk.

A jó közérzetünkhöz hozzájárul a fény is. A téli időszakban tapasztalt fényhiány miatt letargikusabbakká válhatunk, de ha otthon olyan fényforrásaink vannak, amelyek kellő melegséget biztosítanak, azzal még a lelkünkre, mások lelkére is hathatunk.
Az otthonosság érzését növelhetik a más élőlények jelenléte is. Sok háztartásban él valamilyen kis házikedvenc, amelyek jó élete is az otthonosságról árulkodik, mint ahogy a növények szépsége, élénksége, virágzása is.
Az otthonod a te birodalmad. Mindenképp a saját érdekeidet kell figyelembe venned. Ha imádsz olvasni, akkor vedd magad körül hatalmas könyvespolcokkal és könyvekkel. Ha a filmeket szereted, áldozz nagy tévére és kényelmes ülő-, fekvőalkalmatosságokra.

Nem kell, hogy a lakás berendezése után az végleges maradjon. Ha van egy ötleted, hogyan lehetne még praktikusabbá és lakhatóbbá tenni az otthonodat, rendezd át. Selejtezz, ha kell, szerezz be újat, tervezz, alkoss, valósítsd meg elgondolásaidat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: saetha.com, houseofpaws.co, tinydt.net)