Jump to content

Fűszerek csomagolva, akár ajándékba is

2018. 05. 30. 19:00

Manapság divat saját fűszernövényeket otthon termeszteni. A saját kis kert a konyhában vagy az erkélyen új élményt ad a főzésnek és az ízlelőbimbóinknak is. A saját termesztésű fűszerekkel még az étel is sokkal finomabb.

Ha azonban nemcsak egy levelet csípünk le az ételízesítéshez, hanem a fűszernövényt meg is szárítjuk, abból nem csak saját családtagjaink részesülhetnek, hanem akár ajándék gyanánt is megállják a helyüket. Akiről tudjuk, hogy szeret főzni, és tanácstalanok vagyunk, hogy mit is adhatnánk számára egy ünnepi alkalomkor, használhatjuk fel saját kertünk gyümölcseit, helyesbítve: fűszereit.

Ha amúgy is hívei vagyunk a saját termesztésű fűszereknek, akkor meglephetjük azzal szeretteinket is. Lehet az teafű, vagy ételízesítéshez használt fűszernövény, gyűjtsünk össze belőlük egy-egy csokorral, jól szellőző helyiségben lógatva szárítsuk meg a növényeket.
Amikor már a növények adottak, azokat már csak el kell helyezni valamibe, hogy át tudjuk adni annak, akinek szánjuk. A saját készítésű ajándéknál nagyobb értékű nincs, talán csak az, ami még saját termesztésű is. Ha tehát nemcsak a fűszerek a mieink, de még a tasak is a kezünk munkáját dicséri, duplán örömet okozhatunk valakinek. Így készítsünk díszes papírtasakot:

Ha nem szárított fűszerekben gondolkodsz, akkor készíthetsz különleges olajat, ecetet is fazokból. Néhány üvegre lesz szükség, na és persze a fűszerekre. A kiváló recepteket a mindmegette.hu oldalon találtuk.

Illatos fűszerecet
Hozzávalók: 5 dl fehérborecet, 3 szál friss tárkony, 1 kis ágacska édeskömény, 5 szem mustármag, 5 szem feketebors, 5 szem koriandermag, 1 levél babér, 1 gerezd fokhagyma megtisztítva és félbevágva, 1 diónyi hagyma egészben, megtisztítva
Elkészítés: A fűszereket egy jól záródó edénybe tesszük, felöntjük az ecettel, lezárjuk, és 2-3 hétig érleljük. Ezután leszűrjük, majd az ecetet üvegekbe tesszük, lezárjuk. 

Mediterrán fűszerolaj
Hozzávalók: 2 dl olívaolaj, 1 ág rozmaring, 1 ág kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma, 3 darab feketebors
Elkészítés: A fokhagymát félbevágjuk, majd a többi fűszerrel együtt beleügyeskedjük az üvegbe. Felöntjük az olajjal, és 2 hétig sötét helyen érleljük. 

Chilis fűszerolaj
Hozzávalók: 2 dl napraforgóolaj vagy olívaolaj, fél piros chilipaprika, 1 evőkanál finomra aprított vöröshagyma, 1 kávéskanál zöldbors 
Elkészítés: A felaprított chilit és a hagymát üvegbe tesszük, hozzáadjuk a szemes zöldborsot, majd felöntjük olajjal. 1 hét után leszűrjük, fűszerolajként használjuk. 

Gyömbéres olaj
Hozzávalók: 2 dl olívaolaj, diónyi friss gyömbér
Elkészítés: A gyömbért tisztítsuk meg, vágjuk szeletkékre, és ügyeskedjük be az üvegbe. Öntsük fel olívaolajjal, és 2-3 hetet hagyjuk állni. Húsok pácolásához, de akár sütéséhez is nagyon jó.

Nemcsak termeszted otthon a fűszernövényeket, de szeretsz azokkal kísérletezni is? Akkor készíts olajakat, eceteket, fűszersókat, vagy szárítsd meg és használd fel. Akár ajándékba is adhatod.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu, mindmegette.hu | képek: learningherbs.com, biortigal.com | videó: youtube.com)