Jump to content

A természetes rovarűzés növényei

2018. 05. 20. 19:00

A tavasszal együtt tömegesen megérkeztek a kellemetlenkedő vérszívók is. A szúnyogok közelségét még azok is rosszul tűrik, akiket nem támadnak a vérükért. Akik pedig vonzzák ezeket a rovarokat, mindent megtesznek azért, hogy elűzzék.

Úgy örültünk, hogy a tavasz meghozta a természet virágba és zöldbe borulását, de azt is tudtuk, hogy ez az állatvilágra is hatással lesz. Ez is örömet okoz, de az már kevésbé, hogy megjelennek a legyek, a szúnyogok, a kullancsok. Még, ha tudjuk is, hogy minden élőlénynek szerepe van a természet körforgásában, akkor is sokat bosszankodunk azok miatt, akik fájdalmat, szenvedést, kellemetlenséget okoznak. Még az otthonunkban sem biztos, hogy nyugton hagynak a betolakodó rovarok.
Árammal működő szúnyogriasztó, spray áll a rendelkezésünkre, hogy elűzzük a házból ezeket a számunkra utálatos rovarokat. Ha kirándulni megyünk, vagy szabadtéri programra készülünk, netalán vízparton tartózkodunk, akkor kullancs- és szúnyogriasztóval érdemes mindenkinek befújnia magát. Különösen azoknak, akiket igazán kedvelnek a vérszívók. 

Csak természetesen!
Ha otthonunkat szeretnénk megvédeni a kellemetlen vendégektől, és nem szeretnénk vegyi anyagokat a lakásban tudni, akkor a természetes megoldásokra kell hagyatkozni. Hogy mi tehet jó szolgálatot a természetes rovarűzésben?
Nos, a macskatartók számára talán ismert növény a macskamenta. Ezért rajonganak a cicák, és aki otthonát bársonytalpúval osztja meg, érdemes is tartania. Azonban a macskamentának van még egy nagyon jó tulajdonsága, miszerint igazi természetes rovarűző is egyben. Egyszerre tehát akár két funkciót is betölthet ez a növény.
A macskamentán kívül a borsmenta pontosan ilyen hatással lehet a szúnyogokra, azonban még egy jó tulajdonsága is van, ugyanis ha már elszenvedtük a viszkető szúnyogcsípést, azt is enyhíteni tudja és persze kiváló ízesítést adhat nyári italoknak, turmixoknak, koktéloknak.
A bazsalikom a gasztronómiában általánosan használt fűszernövény. Talán a te konyhádban is van belőle, hogy frissen tudd ízesíteni az ételeidet. Azon túl, hogy kiváló ételízesítő számunkra, a szúnyoglárvákra halálos méreg, de még a felnőtt egyedek is utálják, és kerülik környezetét. Ha már a fűszernövényeknél tartunk, akkor a bazsalikomon kívül meg kell említeni a rozmaringot is. Égess el rozmarinlevelet és a füstje elriasztja a szúnyogokat. A rozmaring azonban arra is kiváló lehet, hogy a levelével bekend a tested és egy kirándulás alkalmával távolt tartsd magadtól a kullancsokat, bolhákat, szúnyogokat. Talán nem a legerősebb riasztó módszer, de mégis természetes.
A zsálya levelét is megpörkölheted, az is hatékony rovarriasztó.
Ültess a teraszra vagy az erkélyre büdöskét, citrom illatú muskátlit. Mindkét növény illata olyan, amelyet a rovarok nem szívlelnek. A negatív színben feltüntetett nevű büdöske ráadásul nagyon igénytelen növény, nem kell különösen dédelgetni, ápolni, mégis meghálálja és a vérszívók, más rovarok távoltartásával segít minket.
Az erkélyek, teraszok amúgy is kedvelt növénye a gyönyörű színekben pompázó muskátli, de a színpompás növények erős illatukkal még a szúnyogokat is elkergeti. A muskátli ráadásul jól tűri az állandó napfényt és a hőséget megfelelő ápolás mellett.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: balconygardenweb.com, blog.pettreater.com, jardinage.mr-bricolage.fr)