Jump to content

Hogyan csökkentsünk a szemét mennyiségén otthon?

2018. 05. 17. 19:00

Hogyan gyűlik össze annyi háztartási hulladék egy négytanú családban, hogy a szemeteskukát majdcsak naponta, de kétnaponta biztosan üríteni szükséges? A kérdés jogos.

Még jogosabb azon gondolkodni, hogy mit lehetne tenni azért, hogy ne járjon ennyi hulladékkal az életünk. Nem lehetséges, gondoljuk, hiszen a termékek csomagolását nem mi találjuk ki, nem mi csomagoljuk be az árut. Márpedig háztartási hulladékunk nagyját a csomagolóanyagok teszik ki. Mégis tehetünk annak érdekében, hogy kevesebb hulladékunk legyen, ám biztosan nem azonnal fog látszódni. Át kell szervezni egy kicsit a megszokott életünket, és tudatosabbá kell válni. Eleinte ez logisztikát és kutakodást kíván.

A legtöbb családban a hulladék nagyját a különböző termékek csomagolóanyaga teszi ki. Nos, ezt kellene minimalizálni, de hogyan?

Egyre többen ügyelünk már a környezettudatosságra. Sokat teszünk környezetünkért, ha a hulladékot szelektíven gyűjtjük, nem szemetelünk. Ha még a vizet is a csapból fogyasztjuk, nem pedig a palackozott vizet, azzal is segítünk a hulladék csökkentésén.

A hulladékmentes élet igazi képviselője és úttörője Bea Johnson, aki azt az elvet vallja, hogy vásároljunk kimért termékeket. Legyen nálunk mindig szatyor, amit már egyszer megvásároltunk, így nem kell minden vásárlás során újat megvenni. Ne vásároljunk többet, mint amire szükségünk van. Ha valami elromlott, nem feltétlenül kidobásra ítélt, próbáljuk megjavítani, megjavíttatni. A konyhai hulladéknak nem a szemetesben a helyük, hanem a komposztálóládában, amelyet a kertünk talajának dúsítására lehet később felhasználni.

Kenyában már működik a műanyag szatyor tilalma, vagyis nem használhatnak, gyárthatnak, árusíthatnak ilyen terméket. Aki ennek ellenszegül, az súlyos bírságra vagy börtönbüntetésre számíthat. Már több ország bevezetett szigorításokat, így Costa Rica is azt célozta meg, hogy 2021-re műanyagtól mentes országgá válik. Csatlakozz a mozgalomhoz te is. Legyen nálad szatyor, de mit szólnál, ha az egy papír vagy szövetszatyor lenne?

A hulladékcsökkentés tehát a vásárlással kezdődik. A kereskedelemben kapható termékek akár több réteg csomagolásban érkeznek a boltokba. Mire a vevőhöz jut, addigra akár nagyobb utat is bejárnak, többször megmozgatják, így az állag megóvása érdekében csomagolják azokat. Ha ezt ki szeretnénk kerülni, akkor érdemes termelőtől beszerezni az árut. A zöldséget és gyümölcsöt is jobb közvetlenül a kistermelőtől a piacon megvenni. Ilyen alkalmakra vigyünk magunkkal kosarat, vászonszatyrot. Amennyiben boltban vásárlunk, és úgy tapasztaljuk, hogy a kiválasztott termék csomagolása felesleges, úgy távolítsuk el azt a réteget, így mi már annyival kevesebb szemetet viszünk haza.

Minél több apróságot gyűjtünk otthonunkban és fogadunk el a boltokban is, annál több a szemét odahaza. Nincs is rá szükség, de az ember szereti, ha valamit csak úgy kap, és fizetnie sem kell érte. Mégis utasítsd el, ahogy igyekezz a termékkatalógusokat is online átlapozni, és a számláidat is online rendezd.

A hulladékcsökkentés szervezettséget, figyelmet és fegyelmezettséget is igényel. Ki kell tapasztalni mit és hol célszerű vásárolni. Ügyelni kell arra, hogy mindig legyen nálunk kosár vagy textilszatyor. Ne vásároljunk olyat, amire nincs szükség. Ez vonatkozik az öltözködésre is. Vásároljunk hetente csak egyszer élelmiszert. Nemcsak költséghatékonyabb, de talán még több szabadidővel is jutalmaz bennünket ez a fajta vásárlási szokás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | http://chasecorkharbour.com, whatthegirlssay.com, conserve-energy-future.com/képek)