Jump to content

Család vagy munka. Tartható az arany középút?

2018. 05. 06. 19:00

A legtöbbünk több szerepet magára vállal egyszerre. Nincs már az, ami régen is volt. Egy nő ma már nemcsak a gyerekeket nevelgeti és gondozza, hanem eljár dolgozni, de ugyanúgy vár rá a házimunka, a kert és még ki tudja micsoda.

Ha nem figyelünk oda, akkor vagy egyik, vagy másik felé billenünk jobban. Beszippanthat a munka örvénye, és azt a család, a háztartás sínyli meg. Amikor ezzel szembesül az ember, és rájön, hogy a munka oltárán készül feláldozni magát, akkor változtatni próbál. Egyszóval különösen fontos a munka és az élet egyensúlyának fenntartása.

A munka az, amit naponta végzünk munkahelyünkön és azért pénzt kapunk. Ez szükséges ahhoz, hogy családunk kényelmét, életét biztosítani tudjuk. Azonban sokan letudják a munkanapot és hazamennek családjukhoz. Ahogy kilépnek munkahelyük kapuján, azt a szerepüket maguk mögött is tudják. Aki a karrierjében előbbre kíván lépni, van arra lehetőség, hogy a befektetett idővel, energiával, képességekkel sokkal többet hozzon ki munkahelyéből és magából is, ám mellette családja is van, számára keményen fel van adva a lecke. Az egyensúly megtalálása csak úgy lehetséges, ha valamiből enged. Ha a munkából lead, és szán időt a szeretteire, akkor mellett marad a családja. Máskülönben megszűnik az egyensúly, és akár a család egységének felbomlásához, a viszony megromlásához vezethet.

Nem véletlenül vállalnak egyre többen később gyermeket. Amikor már gyerkőc is van a családban, ő lesz a legfontosabb szempont.

Elképesztő nagy kincs az, ha olyan munkát végezünk, amelyben tudunk fejlődni, nem a kínok kínjaként éljük meg a munkahelyen töltött minden órát, mert az gyötrelmes. Akkor szinte biztos, hogy hazavisszük családunkba a stresszt és a feszültséget, amely ugyancsak romboló. Az egyensúly egyik része tehát már adott akkor, ha van munkahelyünk, méghozzá jó munkahelyünk. Az élet azonban nemcsak a munkából áll. Még igazabb ez, ha családunk van. Nőként pedig be kell látnunk, hogy nem lehetünk mindenhol tökéletesek. Az elég jó, már pont jó. Nem egymást kizáró a család és a munka, de fel kell ismerni, hogy mit és hol kell elengedni ahhoz, hogy ne essünk túlzásokba.

A munkából hazaérve szánni kell időt a családra. De nem is az idő mennyiségétől függ az egyensúly megtartása, mert sokkal fontosabb, hogy a szeretteinkkel töltött idő minőségi legyen. Ha folyton csak mi adunk, de magunkra nem figyelünk, legalább ugyanúgy veszítünk életünk egyensúlyából. Még csak nagy dolgokra sem kell gondolni, de egy otthoni fürdőzés, fodrász, kozmetikus pluszt adhat az életünkhöz, és még bőrünkben is jobban érezzük magunkat.

A munkahely nagy kincs, ezért meg kell becsülni magunkat, de csak addig a szintig, amíg az nem megy a család rovására. A munka és a család közötti egyensúly megtalálása egy nő életében nagyon fontos. Egyszerre vagyunk feleségek, anyák, munkavállalók, házvezetőnők.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | daviddewolf.com, hubermotorcars.com, humanengineers.com/képek)