Jump to content

Mielőtt érkezik a baba, ülj le a macskáddal beszélgetni!

2018. 04. 30. 20:00

Az állatok, akárcsak mi, stabilitásra vágynak a mindennapjaik során, a macskák pedig főleg. A változásokat kevéssé bírják, így idejében fel kell készülni, az összeszoktatásra.

Ha el akarod kerülni az ingerült, összezavarodott, lakás összevizelő, karmolászó macskaviselkedést, akkor készítsd fel a bébi érkezésére! A macskák nehezen tűrik a változást, két-három hét is eltelhet mire megszokják az új jövevény jelenlétét, amit ezzel az öt trükkel tehetsz zökkenőmentesebbé:

Építs neki saját fészket

A bársonytalpúak szeretik a privát szférát, amit egy kisgyermek hosszú éveken át nem hagy meg, hacsak a macskabúvóhely nem olyan helyre kerül, ami a baba számára hozzáférhetetlen.

A búvóhelyen ne zaklassuk a cicát, mert ha ott sem érzi magát biztonságban, akkor bizony kezdetét veszi a viselkedési zavarok tucatja.

Minden változás legyen fokozatos

Új bútorok, új játékok, átalakítások. Mind-mind hatalmas változás az állatok életében, ezért haladj fokozatosan, s amint elkészült minden játssz kész helyiségben, új berendezések között a cicával, hogy pozitív érzete legyen az adott helyen, annak ellenére, hogy a közeg a megszokottól távol áll.

Készítsd fel a gyermekhangokra

Azt hiszed ez vicc? A legtöbb macska hanyatt-homlok menekül a hangos zajoktól, a bébi sírást követően pedig előfordulhat, hogy napokig nem látod, úgy berezelt. A megoldás a fokozatos szoktatás. Nyugodtan vesd be a technikát, és napi rendszerességgel játssz le néhányszor babasíráshoz hasonló hangot, illetve szoktasd hozzá a játékok zajos frekvenciájához is

Ne változtass az időbeosztáson

Ez nagyon fontos a macska stresszmentes átállásának érdekében. Attól függetlenül, hogy gyerkőc érkezett a házba, etesd ugyanakkor kedvencet, mint eddig és a közös játékidőt se odázd el!

Ne korlátozd a macska mozgásterét!

Ha eddig szabadon járt kelt, akkor eztán se tiltsd ki a lakás bizonyos pontjairól. Hidd el, ellenkező esetben sokkal nagyobb ellenszenvet és féltékenységet keltesz az állatban, így az összeszokás nagyon hosszú folyamat lehet. Ismertesd össze az új jövevényt és a régi lakót, hogy zökkenőmentes kapcsolatuk máris kezdetét vehesse!

(Forrás: marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)