Jump to content

Időhiányos háziasszonyok ünnepi terítéke

2018. 03. 29. 17:00

Bármennyire nincs időd a húsvétra koncentrálni, mégis elő kell rukkolni valamivel, ha vendégeket fogadsz. Ha ügyesen csinálod, akkor sem az idődet nem fogod feleslegesen pazarolni, mégis bombajó ünnepi terítékkel fogadhatod a vendégeket.

A héten és jövő hét legelején minden a húsvétról, az ünnephez köthető szokásról, ételekről fog szólni. A húsvét vallási ünnep, amelyhez szorosan kötődnek a mai napig ápolt népi szokások is. A hagyományőrzésen túl nagy figyelmet szentelünk annak, hogy mivel fogadjuk a vendégeket. A locsolkodó fiúkat nemcsak festett tojással illik megkínálni, hanem valamilyen tartalmas étellel is, hiszen ilyenkor célba veszik a tikkadó lányokat, hölgyeket, verssel, kölnivel köszöntik őket. Jussuk ezért csoki- vagy festett, díszített tojás, pénz, majd tovább állnak, hogy másokat is felfrissítsenek.

A locsolkodás hagyományát leginkább kisfiús apukák szokták életben tartani. A csokitojás, nyuszi, hímestojás és pénz gyűjtése nagy élmény a fiúk számára, a kislányok pedig otthon várják, hogy mikor érkeznek a kölnivel és rímekkel felszerelt fiúk.

Nem mindegy, hogy mi kerül az asztalra
Akik nagy vendégsereget fogadnak húsvét hétfőjén, nagy készülődésben lehet részük. Sokaknak azonban erre se ideje, se kapacitása, de üres asztal mégsem fogadhatja a vendégeket, ezért most olyan megoldásokkal készültünk, amelyek mindenki számára használhatók, ötletesek, ízletesek és igencsak dekoratívak.

Azok a legjobb ételek, amelyeket egy falattal le lehet nyelni. Húsvét hétfőjén mindenki ünneplőbe öltözik, így a csöpögős, zsíros ételekkel szeretünk csínján bánni és kerülni. Sokan ezért készítenek szendvicseket. Ha az egészségtudatosság jegyében szeretnéd a vendégeket is kínálni, akkor ehhez vásárolj teljes kiőrlésű zsemléket. Vágd ketté a zsemléket, kend meg vajjal, de akár meg is piríthatod előtte a zsemléket. Szerezz be kerek alakú sajtot, amit helyezz rá a fél zsemlére. Szelj sárgarépából karikákat, amiből kialakíthatod a csibe csőrét, lábait. Nem kell túl nagy művészetben gondolkodnod. Maga a répakarika is megfelel a csibe lábának, a csőr megformázása könnyű, mert csak egy háromszöget kell a répából kicsípni. Vékonyabb répaszeletek a csibe tollait is szimbolizálhatják. Egész borsból formázz szemeket. Mielőtt egy tálcára vagy tányérra kihelyeznéd, a zsemlék alá kerüljön salátából és vékony szelet sonkából fészek.

Főt tojás másképp
A húsvét egyik aktualitása mindenképp a tojás. A hímestojáshoz is megfőzzük a tojásokat, de a menühöz is jó lesz. A főtt tojásból édes állatfigurákat lehet kreálni. Ha nyuszikat szeretnél, akkor a keményre főzött tojásokat vágd félbe, kapard ki a tojássárgáját és keverd össze majonézzel, mustárral, tejföllel, hagymával, sóval, borssal. A félbevágott főtt tojásfehérjéket állítsd egymás mellé, töltsd meg a kikevert sárgájával. A nyuszik szemeit és orrait megint egész borssal mintázd, füleikhez és bajuszaikhoz használj vékonyra szelt répa és/vagy paprikacsíkokat.

A csibék elkészítésekor a tojások tetejét vágd le, távolítsd el a sárgáját és a fenti módon készítsd el a tölteléket. A főtt fehérjébe kanalazz a masszából annyit, hogy kitüremkedjen a tojásfehérjéből. A fehérje levágott részét rakd rá a kiskevert sárgára. Az egész úgy fog kinézni, mintha a kiscsibe most kelt volna ki a tojásból. A dekorációhoz használj megint répát, paprikát, borsot. Akár tiszta tojástartóba is beleültetheted a tojásból kikandikáló csibéket. Sonkaágyon is csücsülhetnek a tojásból elkészített figurák. Ha nem elégszel meg a csibével és a nyuszival, akkor gyűjts ötleteket a videó megnézése során.

(Forrás: marmalade.hu | freshdesignpedia.com, taopic.com, popsugar.com/képek | youtube.com/videó)