Jump to content

Mit és hol tárolsz a hűtőben? Tudod a rendet?

2018. 03. 14. 19:00

Az egyik leghétköznapibb tevékenységünk, hogy megvásároljuk a boltban azokat a termékeket, amelyek szükségesek háztartásunkban. Az étkezés alapanyagait is megvásároljuk, majd hazaérve elrakjuk a helyükre. Igen ám, de minek hol van a helyük?

Némelyik termék hűtést igényel, és azonnal berakjuk a hűtőszekrénybe vagy annak még hidegebb, fagyasztó részébe. Sok más terméket is elhelyezünk így, mert azt hisszük az a helyes. Azt is eláruljuk nemsoká, hogy mit nem érdemes egyáltalán hűtőben tárolni, most azonban kezdjük azzal, hogy a hűtő melyik polcán mit tárolunk, és mit az ajtajában.

Egyértelmű, hogy a hűtő arra szolgál, hogy az élelmiszereket tovább tudjuk tartani, és ebben szerepet játszik a hideg, mert az a veszélyes mikrobák elszaporodását lassítja le. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy a hűtőnek melyik részébe mit helyezünk, ugyanis egészen más a hőmérséklet a polcok között és az ajtóban is. Lentről felfelé haladva egyre nő a hűtőn belüli hő, így a zöldségtároló részben van a leghidegebb. Nem véletlenül van teljesen elszeparálva a többi területtől. A zöldséges tároló feletti polc is hideg rész, nagyjából 2 fok van ott. Ha friss húst vagy halat vásárolunk, amit még aznap vagy másnap fel szeretnénk használni, akkor a legkiválóbb hely a hűtőben az alsó polc. Legyen bezacskózva, vagy védőfóliával letakarva a hús, hogy a szag ne terjedjen a hűtőben. Az alsó polcon kaphatnak helyet még a tojások is.

A hűtőszekrény középső polca környékén nagyjából 5 fok lehet, ahová a felvágottak és a tejtermékek kerülnek. A felső polcon kapjanak helyet azok az ételek, amelyeket már felbontottunk, de hűtést igényelnek. A felső rész az, ahol az ételmaradékokat is tárolhatjuk, de arra ügyelni kell, hogy szobahőmérsékletűen kerüljenek be. Kiválóan alkalmasak a tárolásra és a szagok elzárására a műanyag dobozok, amelyek használatával sokkal jobban kihasználható a hűtő tere. Ha új termékeket vásárolunk, és ugyanabból a termékből  még van, csak már kifogyóban, akkor az újat mindig hátrébb helyezzük, hogy a maradék fogyjon el korábban és csak azután bontsuk meg az újat. A hűtőszekrény ajtajánál nagyjából 10-15 fok van, így ide kerüljenek azok az élelmiszerek, amelyek számára csak minimális hűtés szükséges. Ide kerülhet a vaj, a mustár, majonéz, ketchup, vagy akár az üdítők is.

Nos, azt már tudjuk, hogy mit és hol érdemes tárolni. A zöldségeknek a zöldségtároló rekeszben van a helyük a hűtőszekrényen belül. Csakhogy olyan zöldségeket és gyümölcsöket is igyekszünk a hűtőben elszállásolni, amelyeknek egyáltalán nem tesz jót a hideg. Te hogy csinálod?

Ha eddig a hűtő zöldséges rekeszében kapott helyet a krumpli, rosszul ötlet. Valóban ez a növény kedveli a hűvöset, de nem a hideget. Frissen akartuk tartani a paradicsomot is, azért raktuk a hűtőbe? Ott azonban hamarabb lesz fonnyadt, mert ez a növény kedveli a meleget, nem kell a hideg. A hagyma is az a növény, amely számára nem indokot a hűtőben való tárolás.

(Forrás: marmalade.hu | whirlpool.com, giphy.com, designerhomesurplus.com/képek)