Jump to content

Munkára fel, a kertben már van rá igény

2018. 03. 11. 17:00

Végre! Kezdi mutatni magát a tavasz. Az amúgy enyhe tél utolsó napjai kiszívták az emberből az energiát, és már nem vágyunk másra, csak napsütésre, madárcsicsergésre, virágok illatozására. Ám a kerti munkák is most kezdődnek.

Mennyire vártuk már azt, hogy a nappali mínuszok helyett pluszokra ébredjünk, és még ha a ködön keresztül is pislákol a napfény, de reményt ad arra, hogy a nap folyamán tovább élvezhetjük a napfény erejét. Nem lehet panaszunk az idei télre sem, habár az a néhány tartósan hideg nap még inkább erősítette bennünk a tavasz utáni sóvárgást. Úgy tűnik, hogy végre ez is elérkezett, ám a tavasszal együtt bele lehet vágni számos olyan munkába, aminek most van az ideje. Nemcsak a házon belüli nagytakarításra gondolunk, hanem bizony arra is, hogy kertünkben és szobanövényeink körül is akadhat munka.

A metsző hideg elől zártabb és fagymentes helyre bevitt növények még maradjanak is ott. Habár most tavaszias jellegű az időjárás, de ki tudja, hogy néhány nap múlva nem lesz-e még talajmenti fagy. Kihelyezésükkel várhatunk áprilisig. Inkább maradjanak a száraz, fűtetlen helyiségben, azonban már dolgozhatunk előre, az átültetésük már megtörténhet. A tápanyagokban gazdag föld jót tesz a növényeinknek. Ha friss hajtásokat remélünk, akkor vissza is lehet vágni azokat. Nemcsak azokat a növényeket lehet most átültetni, amelyek majd kikerülnek a szabadba, hanem a szobanövényeket is. Ha már átültetjük növényeinket, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy a cserép mérte megfelelő-e. Ha már munkában vagyunk és szükséges, akkor nagyobb cserépbe kapjon helyet növényünk. A nagy szobanövényeket, amelyeket egyedül nehéz lenne megmozgatni, átültetni sem tudjuk, de ha a virágföld felső rétegét 5-6 centiméternyire eltávolítjuk és friss, tápanyagban is dús földdel töltjük fel, akkor biztosan meghálálják nagy szobanövényeink is. Némelyik növény érzékeny a huzatra, erre vigyázzunk akkor is, ha már beengedjük otthonunkba a friss, tavaszi levegőt. A virághagymákat is ilyenkor lehet kiültetni.

A hó elolvadt, így bele lehet kezdeni a gyep gondozásába is. Ha esetleg maradt a gyepen őszről megmaradt falevél, azt gereblyézzük össze, és ezzel megtesszük a gyeplazítást is, amely által levegőhöz juttatjuk a fűszálakat. Ezt nevezik gyepszellőztetésnek is, amelyet akár arra kialakított berendezéssel is meg lehet tenni, de egy gereblye ugyanúgy megteszi.

Most van a metszés ideje is a kertünkben. El kell távolítani azokat a növényi részeket, amelyek télen elszáradtak, elfagytak. Alkalmazhatunk lemosó permetezést is, amellyel a növényen áttelelő rovarokat és gombákat távolítjuk el, de teljes védelmet nem adunk növényeinknek. Minden betegségre vagy kártevőre külön, célzottan, az arra a problémára való szert kell használni a meteorológia figyelembevételével. Arra kell törekedni, hogy a természet dolgába a lehető legkisebb mértékben avatkozzunk be vegyszerekkel.

Nemcsak a szobanövényeink igénylik a tápanyag utánpótlását, hanem a gyep és a kerti növények is. A legjobb, ha marhatrágyát használunk fel, de ha nincs, helyette használhatunk műtrágyát is. A növények töve körül fellazított talajhoz keverjük a friss táptalajt. Ha átalakításra vágyunk kertünkben, akkor annak is most érdemes nekikezdeni.

Hiába jár több munkával a tavasz, más sokunk vágyott arra, hogy végre a szabadban tölthessen időt. Még a tavasszal járó kerti munkára is jobban vágyunk.

(Forrás: marmalade.hu | mytributejournal.com, tolltalks.tollbrothers.com, fiskars.com/képek)