Jump to content

Az 5 legpiszkosabb dolog, amit minden egyes nap megérintesz

2018. 02. 08. 14:15

Az otthon óvó falai sem nyújtanak teljes biztonságot a baktériumok és vírusok elől, sőt! Sok esetben a legádázabb kórokozók a lakásban lelnek menedékre. Az alábbi dolgokhoz, néha tényleg elkéne a gumikesztyű.

Nehéz volna olyan baktériumszakértőt találni, aki ne ajánlaná azt, hogy étkezzünk a vécédeszkáról. „A legtöbben rettegnek még csak hozzáérni is a deszkához, pedig az a legtisztább része a fürdőszobának”mondta az Arizonai Egyetem mikrobiológus professzora Charles Gerba. Persze ez nem jelenti azt, hogy az ebédet innentől kezdve a már említett helyszínen kellene elfogyasztani, ám azt megfelelően érzékelteti, hogy mennyi ártalmas kórokozó bújuk meg, a legtisztábbnak vélt helyeken.

A testet körül ölelő puha törölköző

Például a frissen mosott törölköző három-négy nap használat után már hemzseg a baktériumoktól. „A baktériumok a nedves, nyirkos helyeken telepszenek meg, a törölköző épp emiatt a kórokozók inkubátoraként funkcionál” – tette hozzá Gebra. „Hiába az alapos kézmosás, a törölközőhasználattal vissza is kerülnek egyből a bőr felszínére a baktériumok. És ugyan ez a helyzet a fürdésnél is.” A probléma elkerülése végett a szakértő ezért azt javasolja mindenkinek, hogy minimum kétnaponta cseréljük a törölközőket.

A mellőzött fogkefetartó

Szintén a baktériumok gyűjtőhelye a fogkefetartó, amit nem takarítunk olyan gyakran, mint kellene. Az NSF International közegészségügyi szervezet 2011-es jelentése szerint a vizsgált háztartásokban található fogkefetartók 27 százaléka fertőzött volt coliform baktériumokkal, amelyek többek közt hasmenést, hányást, rosszullétet váltanak ki. Ez a mikroorganizmus tartalmazza a Salmonella és az E.coli vírusokat is.

A konyha, a mosogatószivacs és a vágódeszka

A vágódeszka nap, mint nap érintkezik különféle zöldségekkel, gyümölcsökkel, húsokkal, amelyek leve és a bennük található kórokozók megtapadnak a fa deszka apró repedéseiben. Később ezek valóságos bacigyárrá változnak.

A mosogatószivacs szintén melegágya a fertőzéseknek, és nem csak azért, mert nedves, hanem azért is, mert szintén rengeteg mindennel érintkezik a nap folyamán.

Az örökösen kézben lévő telefon

Az Arizonai Egyetem professzora szerint a telefon maga a baktérium mennyország. Számos tanulmány számol be például arról, hogy hat telefonból egyen megtalálható fekáliamaradék.

Bevásárlókosarak és kocsik

Hasonlóan a telefonhoz, a bevásárlókosarak is érintettek az ürülékkel való szennyeződéssel, ami annak tudható be, hogy sokan a nyers zöldség megtapintása után nyúlnak a kosárhoz. A nyers zöldségeken pedig többek közt az E.coli vírus is megtalálható.

Pánikra azonban semmi ok, a zsebben könnyedén tárolható fertőtlenítők megoldják a problémát, ahogy a rendszeres és alapos kézmosás is.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com, freegreatpicture.com,)