Jump to content

Mi van a tarsolyodban? És a gyógyszeres ládikádban?

2018. 01. 13. 19:00

Akkor vagyunk csak igazán szerencsések, ha nem betegeskedünk, a családunk minden tagja jó egészségnek örvend, senkinek sem kell rendszeresen gyógyszert szednie. Ettől függetlenül bármikor megbetegedhetünk, és jó, ha van mihez nyúlnunk.

Derült égből villámcsapásként törhet ránk a torokfájás, az abbahagyhatatlan köhögés és végeláthatatlan orrfolyás. Lehet egy meghűlés, influenza, fej-, fog- vagy fülfájás, sokszor a fájdalom akkor hasít belénk, amikor nem is számítunk rá, és amikor már minden egészségügyi intézmény, gyógyszertár zárva van. Orvosi ügyeletre csak akkor látogatunk, ha tényleg komoly fájdalommal szembesülünk és azelőtt is legtöbben megpróbáljuk otthon csillapítani a fájdalmat. Szükség esetén felkeressük a legközelebbi ügyeletes gyógyszertárat, ahol beszerezhetjük a pirulákat. Még jobb azonban, ha tudatosok vagyunk ebben, vagyis gyógyszeres ládikánkban is lapul megfelelő tabletta.

Nem kell ahhoz hipochondernek lenni, hogy otthon tartsunk néhány gyógyszert. Nem kell ahhoz sűrűn sem betegeskedni, hogy mindig legyen készenlétben olyan pirula, amely fájdalomcsillapításra, láz mérséklésére alkalmas, valamint olyan eszközök, amely sebek kötözésére, ellátására kellenek. A baj, a betegség ugyanis nem mindig jelzi előre, hogy be fog köszönteni életünkbe. Sokszor váratlanul és hirtelen tűnik fel. Abban a családban, ahol gyermek is van, még inkább figyelni kell arra, hogy legyen otthon minden.

Megbetegedéseink egyik leggyakoribb tünete a hidegrázás, hőemelkedés és láz lehet. A láz ugyan a test természetes védekező folyamata, hogy a kórokozókat a hő hatásával megsemmisítse, ám a tartós láz is lehet kártékony. A házi gyógyszerkészletünk fő darabja legyen a láz- és fájdalomcsillapító. A megfázásos és influenzás betegségek másik tünete a fájdalom jelentkezése a fejben, a torokban, a végtagokban. A láz- és fájdalomcsillapító ezek enyhítését is szolgálja. Az ibuprofent és paracetamolt tartalmazó készítmények ugyan enyhítik ezeket, de a kiváltó okot nem szüntetik meg. Abban is tudatosnak kell lennünk, hogy olyan láz- és fájdalomcsillapító készítmény legyen otthon, amelyre senki sem allergiás a családban.

A láz megállapításához szükséges egy lázmérő. Ha orvoshoz fordulunk azzal a panasszal, hogy lázasak vagyunk, voltunk, vagy a gyerkőc az, akkor megkérdezheti az orvos a láz magasságát is. Jó, ha konkrét választ tudunk mondani.

Torokfájásra ajánlott a sok folyadék fogyasztása, de mellette a méz, citrom fertőtlenítő hatását is alkalmazni érdemes. A szopogatós torokfertőtlenítő tabletták is jó szolgálatot tehetnek a kínzó torokfájás enyhítésében. Kellemetlen és idegesítő az állandó köhögéssel harcolni, ezért nem árt, ha mindig van otthon köptető, amely a hurutos köhögésre kiváló.

Az otthon biztonsága nem jelenti azt, hogy semmi sérülést nem szenvedhetünk el saját közegünkben. Bizony megvághatjuk, megsérthetjük bőrfelületünket, és ez gyerek esetében még gyakoribb lehet. Jó, ha tartunk otthon gyorsan alkalmazható sebtapaszt, de szükséges a steril gézlap, sebfertőtlenítő oldat is. Főleg nyáron lehet szükség a rovarcsípésekre használható gél, amelyet égési sérülésre is lehet használni.

Az emésztési problémák vagy a vírusos megbetegedés is okozhat hasmenést, amely nagyon váratlanul lephet meg minket. A székrekedés sem kellemes állapot, azonban az ezekre a bajokra kapható szerek mégse legyenek házi patikánk állandó szereplői, mert tartós használatuk nagyobb kárt tehet, mint hasznot. A görcsoldó szerekre is ez érvényes. A meglévő problémát szükséges orvosolni. Zaklatott világban élve sok háztartásban alapkészletet jelent a nyugtató és az altató. Ha orvos nem írja elő, ne legyen gyógyszereink között ez sem.

(Forrás: marmalade.hu | croakey.org, thehealthsite.com, blogs.extension.iastate.edu/képe)