Jump to content

Mosogatás hatékonyan

2018. 01. 07. 19:00

Ha nem is soroljuk a mosogatást a házi munkák legutálatosabb tevékenysége közé, azért ha sok mosatlan edény és evőeszköz összegyűlik, akkor nem a legnagyobb örömet éljük át. Mindegy ám, hogy szeretjük-e vagy sem, csinálni kell.

A mosogatásnak többféle módja lehet. Az egyik a kézi, a másik a gépi mosogatás. Sokan foglalták már imába annak a nevét, aki létrehozta a mosogatógépet. Bármennyire is kételkednek benne még többen, és hisznek inkább a kézi mosogatás erejében, valójában sokkal olcsóbb és még környezetkímélőbb is a gépi megoldás. Egyszer kell kiadni a mosogatógépre a pénzt, de néhány éven belül azt meg is spóroljuk vele. Nemcsak a vízfogyasztás kevesebb, de amíg a gép dolgozik, addig családunkra, dolgainkra tudjuk fordítani a figyelmet és az időt.

A vízfogyasztásban mutatott spórolás egyértelmű a kézi mosogatással szemben, azonban a hatékonyságban is győzedelmeskedik. Ha a kézi mosogatás során a víz melegítéséhez energiát is igénybe kell venni, akkor az sem kétséges, hogy a mosogatógép áramfogyasztása sem több, mint a hagyományos mosogatás során. A minőségi mosogatógép-tablettáknak köszönhetően nemcsak tiszták lesznek az edények, poharak, evőeszközök, hanem még foltmentesen is száradnak.

Aki a kézi mosogatás híve, vagy csak egyszerűen nincs mosogatógépe, az jól tudja, hogy milyen nehéz foltmentessé tenni a poharakat. Két megoldás létezik a mosogatás után. Vagy lecsepegtetjük az edényeket és hagyjuk megszáradni maguktól, vagy pedig eltörölgetjük. A kézi mosogatás előnye az, hogy látványos eleme házimunkának, hiszen egyértelmű jele van annak, hogy tisztává válnak a poharak, edények, tányérok, evőeszközök. Talán a legtöbb így mosogató háziasszony nevében is írhatjuk, hogy a legutálatosabb feladat a törölgetés. Sokan azonban hagyják megszáradni a csorgatóban felhalmozott eszközöket és csak a megszáradás után pakolják azokat a helyükre. Működik is ez akkor, ha csak a családra kell főzni, teríteni és mosogatni. Ám, ha vendégek érkeznek, akkor megsokszorozódnak az étkészlet elemei, így mosogatni is többet kell. Nem minden fér el a csorgatóban, ezért kénytelenek leszünk törölgetni. Na, ilyenkor áhítozunk a mosogatógépről.

A kézi mosogatás átka, hogy az edényszárítóba helyezett, frissen elmosott tányérok, poharak és evőeszközök szinte örök forgásban vannak. El sem tudjuk azokat rakni, mert ha kell, akkor a csorgatóból szerezzük be azt legelőször. Így azonban a konyha rendezettségét elérni nehezebb. A finneknek azonban van erre egy jó módszere. Ők ezt úgy valósítják meg, hogy a mosogató felé elhelyezett szekrénybe építik be a csepegtetőt. Mosogatás és öblítés után oda raknak mindent, majd rácsukják az ajtót, és máris rend van a konyhában. Habár ez jó megoldásnak tűnhet, de azért abba is bele kell gondolni, hogy a még nedves konyhai eszközökről csöpög le a víz, méghozzá a pultra, amely azt is maga után vonzza, hogy azt folyton törölgetni és takarítani kell.

Ha eredményesen szeretnél gazdálkodni az időddel és az energiafelhasználással is, mégiscsak érdemesnek tűnik befektetni egy mosogatógépbe.

(Forrás: marmalade.hu | dailypost.co.uk, which.co.uk, emax.co.nz/képek)