Jump to content

Okos bútorok a szolgálatunkban

2018. 01. 05. 17:00

Különbözőek vagyunk, különböző igényekkel. Vannak, akik a nagy házban érzik magukat igazán otthon, mások az aprócska, kis négyzetméterű lakásban is megtalálják a boldogságot. Mindenki megtalálhatja a magának és családjának megfelelő otthont, és lassan okos bútorral is berendezheti.

Ha megvan az a ház, vagy lakás, amire vágytunk, akkor be kell rendezni bútorokkal. A bútorok olyan használati eszközeink, berendezési tárgyaink, amelyekkel hosszabb távon számolunk. Megvételük után jó darabig nem is akarunk azokra költeni. Másképp kell azonban annak gondolkodnia, akinek kicsi a lakása. Egy aprócska szobába nem mindegy, hogy mekkora bútort akarunk beszuszakolni. A nagyvárosi életforma velejárója lehet az aprócska lakások kialakítása. Milyen jó lenne, ha az ágy, a szekrény egy bútorban kivitelezhető lenne. Milyen jó lenne, ha a nappalit egy gombnyomással át lehetne alakítani hálószobává. Milyen jó lenne, ha a számítógépen elvégzett munka után, szinte azonnal az ágyban találhatnánk magunkat, alváshoz készen. Nos, ez már lehetséges azintelligens bútoroknak köszönhetően.

Tervezők dolgoznak már azon, hogyan könnyíthetnék meg az emberek életét könnyen használható, többfunkciós és helytakarékos bútoraikkal. Az Ori bútora első ránézésre egy egyszerű szekrény. Maga a márka elnevezése az origamiból ered, vagyis a papírból hajtogatott formákra utal. A bútor is „hajtogatható”, ugyanis egy gomb megnyomásával átalakíthatjuk a belső teret hálószobává, nappalivá, szekrénnyé. Attól függően, hogy mire van igény. A bútor tényleg úgy néz ki, mint egy szekrény, csakhogy a belsejében ágy, kanapé, íróasztal is el van rejtve.

  

Egy másik bútorcsalád a Zentado, amely ugyancsak okosbútorokkal rukkolt elő.

Nem elég, hogy kicsi a lakásunk, de még a vasalódeszkának és a halom vasalásra szánt ruhának is neki kell gyürkőznünk. A házimunka egyik legutálatosabbja talán a vasalás. Közülünk sokan bólogatnak most egyetértően. Ha te is azok közé tartozol, akik nem szeretik a vasalást, akkor nagyon fog tetszeni az a bútor, amelyet talán egy vasalást gyűlölő személy talált ki. Ez a bútor is egy szekrényhez hasonlít, csakhogy annál jóval több. A ThreadRobe elnevezésű darab nemcsak vasal. Azt is érzékeli, hogy a belerakott ruha tiszta-e vagy koszos. Amennyiben tiszta, azt a gépezet összehajtja, vagy pedig vállfára akasztja. Amennyiben koszos, akkor bekerülhet a mosógépbe. Figyelembe veszi, hogy épp mely ruhadarabok vannak benne, azokat, mint egy leltárkönyv, úgy tartalmazza. Okostelefonos összeköttetéssel lehet összeválogatni aznapi viseletünket. Néhány gombnyomás a tableten vagy az okostelefonon, és máris gyűrésmentesen, tisztán vehetjük fel ruháinkat. Sőt még az évszaknak megfelelő ruhadarabokat is összeválogathatjuk szín, minta és anyag szerint is.

Ki tudja, talán már a közeljövőben sok háztartásban megtalálhatók lesznek az okos bútorok is.

(Forrás: marmalade.hu | deepeningmindfulness.org, sissyfeida.com/képek | youtube.com/videók)