Jump to content

Karácsonyi ereszd el a hajam diétásan, avagy köretek, amelyek nem hizlalnak

2017. 12. 21. 15:05

Lassan elérkezik a napja annak, hogy belefulladjunk a párolt káposztába, hogy megküzdjünk a krumpli tengerrel, és elpusztítsuk a rizshadakat. Mindez kalóriában mérve háromszorosa a napi ajánlottnak, így inkább váltsunk szénhidrát-és zsírszegény köretre, és faljuk azt.

A karácsonyi menüsor nem igazán bővelkedik visszafogott vagy épp kalóriaszegény ételekben, így nem lep meg senkit, hogy az három napos ünnep végére a nadrág szorosabbá az övlyukak száma pedig kevéssé válik. A felszedett három-négy kilók ledása pedig nehézkesebb folyamat, így érdemes elejét venni a dolgoknak, és a megszokott hizlaló köretek helyett, kalóriaszegényebb fogásokat tálalni.

Krumpli helyett…

A legnépszerűbb köret, amely minden háztartás ünnepi fogásai között ott díszeleg a sült krumpli, a tepsis burgonya, a krumplipüré és még vagy egy tucat változata. Az igen magas kalória és keményítő tartalmú étek azonban hamar pluszként rakódik le, így érdemes kiváltani valami egészen más, a felszolgált fogáskhoz passzoló körettel.

A sült krumpli helyett például kiváló az érdesburgonya, ami kevesebb kalóriát és sokkal több tápanyagot tartalmaz, és az ízvilága is passzol a sültekhez. Az édesburgonyán túl a cékla, a párolt karfiol és zöldségkeverék is szóba jöhet.

Ha viszont abszolút nem tudunk lemondani a pityókáról, akkor készítsük el tepsiben a lehető legkevesebb zsiradék hozzáadásával.

Majonézes burgonya, olaj áztatta ízek

A sült krumplin túl a köretek között majonézes kukorica, majonézes burgonya is előkelő helyen szerepel. Nos, majonéz alapvetően nagyon kalóriadús étel, így ha mellőznénk azt, használjunk helyette joghurtot, vagy készítsük el ecettel. Esetlen a citromos-olívaolajos keverék is alapjául szolgálhat a fentieknek, mert az kiváltja a majonézt.

Ami az olajban sütést illeti, a hagyományos olajat váltsuk ki kókuszolajra, vagy olíva olajra.

Saláták újra értelmezve

A hagyományos majonézes vagy zöldségalapú salátákon kívül is van élet, ugyanis utóbbiak némi mártogatóssal nyakon öntve igen sok kalóriát tartalmaznak. Épp ezért, önálló fogásként is megállják a helyüket, így ne köretként, hanem külön is felszolgálhatjuk. Ha utóbbi dologra vetemedünk, akkor dobjuk fel a salátát különleges sajtokkal, sonkával, gyümölcsökkel.

A mártásokat is lehet variálni. A közkedvelt majonézt például citromos-olíva olajos keverékkel lehet helyettesíteni, míg az összes mártogatós alapjául a joghurt szolgálhat. Az ízvilág a megszokottól kicsit eltérő lesz ugyan, de cserébe finom, egészséges, és kicsit sem hizlaló.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)