Jump to content

Origami ház, ez lehet a jövő?

2017. 12. 17. 19:00

Ha új otthonra vágyunk, szétnézünk az ingatlanpiacon, hogy felmérjük lehetőségeinket, vagy pedig építkezésben gondolkodunk. Életünkben nagy jelentősége van egy ilyen volumenű beruházásnak, alaposan meggondoljuk mire adunk ki pénzt.

Ha készen vásárolunk egy ingatlant, azzal is sok munka lehet, mire olyanná alakítjuk, amely a mi igényeinknek teljesen megfelelő. Sokan azért nem is vásárolnak más által jóváhagyott tervrajz alapján felépített házat, inkább megterveztetik sajátjukat és építkezésbe fognak. Nagy feladat és anyagilag sem olcsó mulatság egy ház megépítése, azonban ebben az esetben minden oda kerülhet, ahová mi szeretnénk.

Aztán persze alakulhat az ember élete, kibővülhet a család gyerekekkel, vagy éppen felnőve elhagyják a családi fészket. Ha gyereket vállalunk, bizony a két főre berendezkedett élet és ház szűkös lesz. Új otthonban kell gondolkodni, vagy bővítésben. Ugyancsak megváltozik az ember élete, ha az otthoni, gyerekektől zajos közeg megszűnik. Az élet rendje, hogy továbbengedjük gyermekeinket és saját életet kezdhessenek el valahol máshol. Ám így a családi ház naggyá, és kihasználatlanná válik. Ugyancsak fejtörést okoz, hogyan tovább.

Milyen jó lenne, ha olyan házat lehetne vásárolni, amely minden igényünknek megfelelne, ráadásul mindig. Mint mindenre hatással van a tudomány és az új technikai kivitelezések, így a házépítésben is. A világunk olyan felgyorsult, hogy ha kitalálunk valamit, azt szinte azonnal szeretnénk megvalósítani. A házépítés nem tartozik azok közé, amit csak úgy összecsapunk, és még a kellő mennyiségű pénz esetében is sok időbe telhet felhúzni egy házat. A ház felépítése és lakhatóvá tétele között is idő telhet el, így az építkezés időben és pénzben is sokba kerül. Ezen a területen is igyekeznek a hozzáértők újabb technológiát kidolgozni. A hagyományos építésű házak mellett már olyanban gondolkodnak, amelyet gyorsan fel lehet húzni és az emberek számára is elérhető áron tudják kínálni.

Ezt képviseli a M.A.DI nevezetű ház, amely egy olasz tervezőnek köszönhetően született meg. Az építész-tervező olyan házakat készít és állít fel, amely szó szerint széthajtogatható. Az origami ház elemeit néhány óra leforgása alatt fel lehet állítani. Több méretben készül, így minden család megálmodhatja saját otthonát. Ha valaki megvásárolja az origami házat, azzal együtt a berendezést is, így a házhoz tartozik konyha, teljesen berendezett fürdőszoba, két szint, amelyet lépcső köt össze. Még beton alapozásra sincs feltétlenül szükség. A M.A.DI ház felépítéséhez csak sík terület kell. Minőségi alapanyagokból összeállított építmények ezek, amelyek igényhez mérten alakíthatók. Nemcsak az a jó, hogy néhány óra alatt felépíthető, hanem még a környezettudatosságot követve lehetőség van arra is, hogy az épületre napelemeket lehessen telepíteni.

(Forrás: marmalade.hu | newatlas.com, countryliving.com/képek | youtube.com/videó)