Jump to content

Jönnek az ünnepek, legyél hatékony a takarításban

2017. 12. 16. 19:00

Ahol élünk, ott takarítanunk is kell. Akik tisztaságmániások, azok túlzásokba is eshetnek, és vannak, akik nem csinálnak nagy kérdést ebből. Még aki nagyon alaposan rendben tartja az otthonát, az sem biztos, hogy hatékonyan végzi a munkáját.

Lehet utálni, lehet szeretni, takarítani kell. Közülünk sokan azért végzik, mert muszáj, szeretik, ha rendezett az otthonuk, másokat pedig egyenesen kikapcsol a takarítás. Olykor az az érzésünk támad, hogy ez a munka egy véget nem érő küzdelem. Igazából nem tudod, hol van az eleje és hol fejeződik be, mert folyton pakolnunk, takarítanunk kell, ha azt akarjuk, hogy otthonunk rendezett és tiszta legyen. A lehető leghatékonyabban szeretnénk haladni a takarítási folyamatokkal, mert az időnk mindenre ki van szabva. Akinek nem hobbija a takarítás, az bizony minél hamarabb túl szeretne lenni rajta. A nagy sietségben megesik, hogy a munkafolyamatot mi magunk lassítjuk azért, mert nem jó technikával dolgozunk. Lehet, hogy már szüleinktől így tanultuk meg a takarítást, ahhoz szoktunk hozzá. Észre sem vesszük, hogy nem jól, nem logikusan végezzük a házimunkát.

Az alapfeltételezés, hogy mielőtt a porszívózásba belekezdenénk, azelőtt alaposan letörölgetjük a port. De a portörlést is a magasabb pontoktól ejtjük meg az alacsonyabban lévő tárgyakig, bútorokig haladva. Ha nem fentről kezdjük a portörlést, hanem fordítva, akkor a lehulló szennyeződés újból belepi azt, amit már megtakarítottunk. Ez ugye nem célravezető. A fentről lefelé haladás tehát követendő szabály.

Sokaknál szinte törvényszerű, hogy akkor takarítanak ablakot, amikor még szikrázó napsütés van, de néhány órán belül, vagy másnap szinte biztos, hogy az eső mossa le újból a tisztára mosott ablakokat. Ez is nagy méreg, de ha nagy melegben kezdünk hozzá az ablakmosáshoz, akkor az ablakmosószer pillanatok alatt felszáradhat az üveg felületén, ami csíkot, foltot hagy maga után. Így persze nem maradhat az ablak, mert olyan, mintha semmit nem csináltunk volna, ezért aztán kezdődik minden előröl. Válassz olyan napot az ablakpucoláshoz, amely se nagy meleggel, se esővel nem jár.

Ma már alapfelszerelése sok konyhának a mosogatógép. Azonban még mindig vannak jónéhányan, akik a manuális mosogatást szokták meg és alkalmazzák mosogatógép mellett is. Mielőtt behelyeznék a mosogatógépbe az edényeket, még leöblítik azokat. Biztos, ami biztos, nem bíznak a gép erejében, és elő kívánják segíteni a hatékony, foltmentes tisztítást. Ezzel azonban nemcsak időt vesztegetnek el, hanem a vízzel sem takarékoskodnak. Bízni kell a mosogatógép és a mosogatószer hatékonyságában. Természetesen nem arról van szó, hogy az ételmaradékot is a tényérokon, edényekben kell hagyni, de felesleges kézzel lemosni.

Porszívózáshoz a megfelelő fejeket kell használni. Nem véletlenül van annyiféle fej egy-egy készülékhez. Ha a padlón nincs semmilyen textil felület, akkor a kefe nélküli fejjel takaríts. Így érheted el, hogy a padlón lévő szennyeződést ténylegesen felszippantsa a gép, ne pedig csak szétszórja a lakásban.

Különösen nagy odafigyelést igényel az otthonunk tisztítása akkor, ha velünk kisállatok is élnek. Ha szőr borítja a testüket, akkor bizony a lakásban is elő fog fordulni a lehullott szőr. Ruhatisztító hengerrel érdemes áttisztítani az ülő- és fekvőalkalmatosságokat. A tollal ugyanez a helyzet. Folyamatosan takarítani kell a kalitka környékét.

Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a hatékony takarításhoz megfelelő eszközök is kellenek. Egy agyonhasznált szivaccsal, seprűvel többet ártunk, mint használunk, ezért időközönként érdemes beruházni új termékekre.

(Forrás: marmalade.hu | http://homeworkscleaningservice.com, giphy.com, bobbybclean.wordpress.com/képek)