Jump to content

Jó a hóban, hó a jóban

2017. 12. 04. 17:00

Ha már tél, akkor legyen igazi tél. Hóval, hideggel. Ahogy szokták azt mondani, most van itt az ideje, arról nem is beszélve, hogy teljesen természetes időjárás. Már havazott hazánkban is, amely sok gyermeket, de még felnőttet is megörvendeztetett (sokat pedig nem).

Olyan időjárással riogatnak decemberre, amely fagyos lesz és havas. Sokan az első hó láttán nem egyből azt az átható örömöt érzik, amit a gyerekek, ugyanis a hó sok munkát ad a kertes házban élőknek. Úgy kell azonban erre tekinteni, mint mozgáslehetőség, amelyet ráadásul a friss levegőn kell elvégezni. Ahol gyerekek vannak a családban, ott pedig igazi élvezetté válhat a avazás. Előkerülhetnek végre a csizmák, hótaposók, szánkók, és aki ennyivel nem elégszik meg, az a közeli országok sípályáit is felkereshetik.

A tél egyáltalán nem kárhozat minket unalomra, bár tény, hogy mások a lehetőségeink. Egyes programokra pénzt is szánni kell, mások olcsón, vagy pénz nélkül megvalósíthatók. Ha télen sem akarsz unatkozni, szánj időt arra, hogy családoddal lehess, és hozzatok össze közös programokat. Ebben az évszakban jóval több az otthonunkban töltött órák száma. A családon belüli kötelékek megerősítéséhez nagyban hozzájárulnak a közös élmények, mókázások, nevetések, játékok, beszélgetések, valamiben való elmélyülés. A havazás ehhez pedig valami pluszt adhat.

A decembert a legtöbb gyermek várja, hiszen az óvodákban, az iskola alsó tagozatán már minden a karácsonyi készülődés körül forog. Úgy várják a Mikulást, hogy saját kezűleg készítenek, rajzokat, kézműveskednek, verseket, dalokat tanulnak. Azután pedig a karácsonyra hangolódik rá kicsi és nagy egyaránt. A tél kiváló időszak arra, hogy otthonunk ünnepi dekorációit magunk készítsük el. Saját kezűleg készíthetitek el a lakás dekorációit, főleg, hogy közeleg az ünnepi időszak. A fiúk barkácsolhatnak, madáretetőket készíthetnek, az autó téliesítésén dolgozhatnak, vagy bármi olyanba belefoghatnak, amelyre máskor nem volt lehetőségük.

Karácsonyi ünneplőbe öltözik az otthonunk, de még a városkép is egészen máshogy fest ebben az időszakban, hiszen a legtöbb településen valamilyen formában hirdetik az ünnepi időszakot. A nagyobb városokban már karácsonyi vásárok állnak a rendelkezésünkre. Advent első vasárnapján túl is vagyunk, úgyhogy kezdődhet a ráhangolódás.

Még ha sok ház körüli munkát is ad a tél, főleg a hó, tegye a kezét a szívére minden méltatlankodó, van abban valami szívmelengető, ahogy ilyenkor kinéz a táj. A hófehér puha lepel kivilágosítja a komor, szürke tájat.

Az első hó megérkezése nagy öröm, a gyerekek számára biztosan. Ha akkora hómennyiség nem is hull, hogy abból hóember, hógolyó gyúrható lenne, egy séta is örömet okoz nagynak és kicsinek egyöntetűen. Ilyenkor mindenkiből felszínre törhet gyermeki énje, és ha gyermekeinket bevonjuk a közös hócsatába, építésbe, csúszkálásba, nemcsak jó közös programot adunk, hanem testmozgást és emlékeket is. Kipirulva, elfáradva, egészséges testtel és lélekkel gazdagodhat a család. A hideg estéken legjobb otthon tartózkodni. Előkerülhet a kártya, a dominó, a társasjátékok, a logikai játékok. A közös családi beszélgetések, családi történetek megosztása annyira magával ragadja a család minden tagját, hogy akár életre szóló élményként bevésődhet emlékeink közé. Így kellene a karácsonynak is telnie, mert a legnagyobb ajándék, ha szeretteinkkel együtt lehetünk.

(Forrás: marmalade.hu | joe.ie, videezy.com, giphy.com/képek)