Jump to content

3 év múlva futurisztikus időszámítás köszönt be a házépítésben

2017. 11. 24. 14:05

Míg néhány évtizeddel ezelőtt bőven elég volt a szigetelés és a problémamentesen bevezetett közmű- és áramszolgáltatások elintézése, addig 2020-ra egy új EU-s irányelvnek köszönhetően, nem lesz egyszerű házépítési engedélyt kapni.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács 2010/31/EU irányelve szerit 2021. első napjától azaz 2021. január 1-től csak olyan épületek kaphatnak majd építési engedélyt, amelyek energiafogyasztása szinte a nullával lesz egyenlő. Az irányelv ugyanis előírja a „közel nulla” energiafogyasztás elérését.

Hogy lesz egy ház „közel nulla” energiafogyasztású?

A „közel nulla” kifejezés az építőipar egyik bevett fogalma. Azok a házak és épületek tartoznak ebbe a kategóriába, amelyek AA besorolást kapnak (ez a korábbi BB-vel egyenlő). De nem csak ez változik. Egy évvel korábban az épületek energetikai tanúsítási rendszere is változott: „az új rendszer a korábbit felváltva megszünteti az épületek méret szerinti megkülönböztetését. A korábbi rendszerben két azonos fogyasztású társasház és családi ház között 4 besorolásnyi eltérés is lehetett. Elfordulhatott, hogy egységnyi alapterületre vetítve ugyanannyi energiát fogyasztott egy B besorolású családi ház és egy F besorolású társasház. A piaci átláthatóság érdekében ez a megkülönböztetés megszüntetésre került. A korábban készült tanúsítványokat a nyilvántartási rendszer automatikusan átváltja az új rendszerbe annak érdekében, hogy azok továbbra is használhatóak legyenek”- olvasható az e-építés online tanulmányában.

Az energiatanúsítványon túl a „közel nulla” energiafogyasztású építmények falai, nyílászárói illetve az alternatív energiafelhasználási képességei is eltérő. A hagyományos anyagok és források helyett a legideálisabb energiafelhasználást lehetővé tévő anyagokat ötvözi, valamint a háztartás mindennapjaihoz szükséges áramot, energiát napenergiából fedezi. Valamint az épület formája és tájolása sem lesz mindegy a következőkben. De lássuk ezt részletesebben.

Forma

Az épület formája is sokat nyom a latban. Azok az épületek rendelkeznek a lejobb hőmegtartó képességgel, amelyek kevés szabad fallal rendelkeznek. A kétszintes épületek emiatt bizonyulnak költséghatékonyabbak, illetve a kompakt, „tömör” házak.

Tájolás

Az épület tájolásának az alternatívenergia felhasználásának szempontjából van fontos szerepe. Ha túl sok ablak néz északra, akkor az csökkenti a hatékonysági rátát. A legideálisabb, ha az épület nyílászáróinak legalább 70 százaléka délre néz. A fűtés költsége ezzel nagyban csökkenthető.

Fűtés

A 2021-ben átadásra kerülő épületek csak abban az esetben tudnak majd megfelelni a „közel nulla” elvárásnak, ha kombinált fűtőrendszerrel rendelkeznek. A hőszivattyú illetve a napelemekből származó energia például tökéletes megoldás erre.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com, pixnio.com, pexels.com,)