Jump to content

Nem vagy növényszakértő? A pozsgásak neked valók

2017. 09. 11. 17:00

Váltott az időjárás. A nyárból őszbe forduló idő nemcsak az iskolakezdést hozta magával, hanem a kerti munkák egy részét is ilyenkor érdemes elvégezni, és a négy fal közt élő szobanövényeket is ilyenkor lehet megmozgatni, ápolgatni, felkészíteni a télre.

Hódítanak az otthonainkban a pozsgás növények. Nem is véletlenül, hiszen ezek azok a zöldek, amelyekkel alig kell foglalkozni, mégis hálásak, hogy lehetnek, nőhetnek, zöldellhetnek és megajándékozhatnak minket látványukkal. Igazából azért hálásak, ha nem bolygatjuk őket, mert akkor tényleg megmutatják valódi szépségüket. Rohanó világunkban pedig ez a leg időtakarékosabb növényforma, amelyet el tudunk képzelni otthonunkban. Nem is csoda, hogy töretlenül tartják népszerűségüket. Ha pozsgás növényeink vannak telepítve, akkor nemcsak pompás zöld övezetet alakíthatunk ki otthonunkban, hanem az központi helye és látványos eleme lehet a lakóterünknek. Sokan azért nem tartanak otthonukban semmilyen növényt, mert vagy már mind kipusztultak, vagy ami még van, arra is a biztos pusztulás vár, mert nincs idő velük foglalkozni. Erre a hézagpótlásra alkalmasak a kaktuszok, a kövirózsák, a sivatagi növények. Életet visznek otthonunkba úgy, hogy túl sokat nem kell velük foglalkozni, és mégis természet apró szegmense van a közelünkben. Ez kell nagyon sokaknak.

Aki igazi növénygyilkosként tartja magát számon, annak is megfelel a pozsgás kiskert. Akár külön-külön ültetve, vagy csoportokba rendezve kiválóan mutat a lakásban. Némelyik fajtájuk csak a benti környezetben érzi jól magát, míg mások akár a telet is kibírják a kertben. Arra kell csak ügyelni, hogy egyforma igényű pozsgásakat ültessünk össze. Ha csak bent tartjuk azokat, akkor legyenek minél világosabb színűek. Amúgy is, a zöldek inkább a beltéri környezetet viselik el, míg a lilás árnyalatú pozsgásak kint érzik jól magukat. A pozsgás növényeket nagyszerűen lehet keverni, ezért minél több fajtát ültetünk össze, annál látványosabb lesz az egész. Évente egyszer földet és akár ültető tálat is lehet cserélni, és ezt a növények úgy hálálják meg, hogy újabb hajtásokat hoznak. Sőt, ha már kinőtték a helyüket, akkor érdemes kicsit ritkítani az állományon. A levelek dugványozásával, vagy az új hajtások elültetésével újabb tálca kialakítható.

A pozsgás növények azért igénytelenek, mert leveleikben képesek vizet tárolni, így ha nem jutnak minden héten vízhez, akkor sem kell a pusztulásra számítani. Sőt arra kell ügyelni, hogy a föld mindig kiszáradjon.

Nemcsak akkor érdemes pozsgás növényekkel körülvenned magad otthonodban, ha nem értesz a szobanövények gondozásához, hanem akkor is, ha nagyon elfoglalt vagy, ha sokat utazol, és alig vagy otthon.

Igazán ötletes ültető helyeket lehet készíteni az ilyen növénytársulásoknak. Otthont adhat egy korhadt fa, egy régi kalitka, egy ládika, kis kaspók, akvárium, de ma már nem ritka, hogy faliképek formájában látunk pozsgásokat a falon csüngni.

(Forrás: marmalade.hu | balconygardenweb.com, goodhousekeeping.com, inhabitat.com/képek)