Jump to content

Skandinávosodjunk, de hogyan?

2017. 08. 26. 19:00

Az otthon az a hely, ahol legideálisabb esetben szeretünk tartózkodni. Körülvesz a család, és minden feszültségtől meg tudunk szabadulni. De nemcsak a szerető családtagok, hanem az otthonunk berendezése is hat ránk.

Nagyon sokan szeretjük a természetet és a természetességet becsempészni lakásunkba. Sokszor emlegetik a skandináv lakberendezési stílust, amely éppen ezt a természetességet képviseli. A skandinávok már csak tudják, hogy mi a jó. Harmonikus, egyszerű, rendezett és természetes, ez a skandináv stílus szíve, lelke. A hazai időjárás változatos, hiszen negyedévente változik a természet színeiben, hőmérsékletében, csapadékmennyiségében is. Csakhogy a skandinávoknak nincs lehetősége a napfényt sokáig élvezni. A hosszú tél miatt alig várják, hogy végre a bőrükön érezzék a nap erejét. Mégsem lehet boldogtalanul, leverten, megkeseredetten élni emiatt, ezért az otthonukat úgy alakítják, hogy minél több természetes fényt engedjenek be. A hideg időjárás arra készteti a skandinávokat, hogy több időt töltsenek otthonukba. Ha pedig már így kell lennie, akkor jól kell ott érezni magukat. Nem használnak sötét színeket, hiszen kint is elég zord az idő, nem kell, hogy bent is az legyen. Ezért előszeretettel használják a fehéret, amely világosítja a teret és emellett még optikailag nagyítja is. A fehéret mi is gyakran használjuk bizonyos helyiségek festésére, de a skandináv stílusba még a fehér bútorok is beletartoznak. A nagyobb bútorok rendre fehér színt kapnak, de ugyanúgy helyet kapnak a fehér kárpitok is. Amelyik bútor nem fehér, az is természetes, natúr színű. Ezek egyszerűek és természetesek, de nem kell, hogy unalmassá váljon. Azért, hogy némi izgalmat, mozgalmasságot csempésszenek otthonukba, mintás, színes textíliákkal dobják fel otthonukat és saját hangulatukat is.

A skandináv stílus csupa természetesség, így még a burkolat és a kiegészítő terén is arra koncentrálnak, hogy az természetes, természetbarát anyagból készüljenek. Habár nagyon letisztult és egyszerű stílus ez, mégsem kell unalmasra gondolni, hiszen számos híres skandináv bútortervező munkája van piacon. Ha a fehér falakhoz és bútorokhoz színes, mintás textileket, kárpitokat, modern berendezési- és dísztárgyakat választunk, hangulatos és nyugtató körülményeket teremtünk otthonunkban.

A skandináv otthonokra jellemző a nagy ablakok használata, hiszen így tud a legtöbb természetes fény bekandikálni. Kedveltek a natúr fa bútorok is, és az organikus formák.

A skandináv tél hosszú, és a téli sötétséget a belső tereket kellemes megvilágításával lehet hangulatossá tenni, ezért sok lámpatestet használnak.

A legjobb a skandináv stílusban, hogy modern és új bútorokkal is lehet operálni, valamint kicsi és nagyobb otthonunkat is kiválóan be lehet rendezni skandináv mintára. Nagy előnye továbbá, hogy könnyű változtatni, frissíteni az otthonunkat, mert a fehér szín nagy szabadságot ad.

(Forrás: marmalade.hu | huffingtonpost.com, decoholic.org, .freshdesignpedia.com/képek)