Jump to content

Illatos lehet a ruha, de jó másra is az öblítő

2017. 08. 02. 19:00

Ruháinkat nem csak azért mossuk, hogy megszabadítsuk azokat a szennyeződésektől, hanem fel akarjuk frissíteni illatukat. Ennek érdekében öblítőt használunk, amellyel még a vasalást is könnyebbé tehetjük. És még mi mást?

Gondoltad volna, hogy az öblítőt a mosógép tartályán kívül máshol is lehet hasznosítani? Utánajártunk, hogy mi mindenre lehet még felhasználni. Egyértelmű és legáltalánosabb felhasználási módja az öblítőnek az, amire elve rendeltetett. A mosott ruhák illatosítására való, csakhogy mások túl láttak ezen és más területen is kipróbálták. Arra viszonylag kevesen gondolnak, hogy az öblítőt a konyhába vigyék be, pedig jó szolgálatot tehet az odaégett ételmaradékok leoldásában is. Csak fel kell tölteni vízzel azt az edényt, amelyben az étel odakozmált, önts hozzá egy kis öblítőt és hagyd állni. Egy óra múlva játszi könnyedséggel eltávolítható a lerakódás minden durvább beavatkozás nélkül.

Az öblítőt felhasználhatod a nagytakarítás során is. Évente nem olyan sokszor esünk neki az ablakok megtisztításának, de ha mégis, akkor a lehető leggyorsabb technikával szeretnénk ezt megvalósítani. Ha nincs otthon ablaktisztító szered, de van öblítő, akkor megoldott a problémád. A tiszta vízhez adagolt öblítő nemcsak illatot hagy maga után, hanem tiszta üvegfelületet is. Sőt, az esővíz okozta foltokat is könnyedén el lehet távolítani. Ha a ház ablakain jól alkalmazható, akkor az autó szélvédőjén is.

Nyáron nem mindig kell bekapcsolni a szárítógépet, ám akinek van ilyen masinája, az tudja, hogy milyen jók az öblítőkendők. Ugyanúgy kellemes illatot hagynak maguk után, ám sokat lehet spórolni, ha magunk készítünk ilyet. Egy régi kéztörlőt, kisebb törölközőt átitathatunk öblítővel és a szárítandó ruhák közé behelyezve ugyanazt a funkciót látják el, mint a bolti változatok.

Az öblítős vízzel az egész lakást ki lehet takarítani. Az 1:1 arányban víz és öblítő keverékéből olyan tisztítószert lehet készíteni, amely tisztít és maga után kellemes illatot is hagy. Ha pedig az egész lakásban fel lehet használni az öblítőt, akkor abba a padló is beletartozik. Használatával tiszta és ragyogó lesz a felület.

A drága cipőápoló készítmények helyett is alkalmazhatod az öblítőt, még hígítani sem kell. Csak minimális mennyiséget önts egy szivacsra és dörzsöld át vele a cipő, csizma felületét.

Az autó kárpitja is szennyeződhet. A foltos kárpitot is át lehet mosni öblítős vízzel. A 4:1 víz és öblítő felhasználásával készült keveréket szivaccsal vidd fel a felületre, dörzsöld át. Más, otthonunkban található kárpit esetében is alkalmazható megoldás.

A nyár a felújítások, a festések ideje. Ám a tapéta levakarása nehéz lehet, ha nem jól csinálod. A hatékony tapétaáztatáshoz is használni lehet az öblítőt. Literenként egy kupak öblítőt adj a vízhez és szivaccsal, vagy permetező fejű palackkal fújd be a falat. Hagyd állni egy negyed órát és már sokkal könnyebb megszabadulni a nem kívánatos tapétától.

Kényelmetlen átmenni a szőnyegeden, mert a súrlódás állandó sztatikus kisüléssel jár? Nemcsak tapad a szőnyeg az ember lábához, de még meg is ráz? Erre is megoldást jelenthet az öblítő. Szórófejes palackba víz és öblítő elegye kerüljön és lehet befújni a szőnyeget. Megszűnik a kellemetlenség és jó illat is társul hozzá.

(Forrás: marmalade.hu | goodhousekeeping.com, ilovenature.world, sailrite.com/képek)