Jump to content

Boros finomságok pohárban, tölcsérben és pálcikán

2017. 07. 27. 19:00

Napfény, nyár, szabadság, nyaralás, bulik. Itt van az ideje, hogy végre mindenki el tudja magát egy kicsit engedni, kikapcsoljon, mielőtt újra beáll a sorba. A hőség idején fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, a hűsítés, és az sem baj, ha az ital tartalmaz (néha) alkoholt.  

Volt idő, amikor a fröccs nagy divat volt, de most sem kell hagyni, hogy teljesen feledésbe merüljön ez az ital. Jól esne meginni egy frissítő, hideg, boros, gyümölcsös fröccsöt, igaz?

Nem kell nagyon túlpörögni a dolgot. Az egyszerű igenis lehet nagyszerű. Készíts vörösboros fröccsöt, amelyhez némi erdei gyümölcsöt is adagolsz. Kiváló párosítás lehet, és a savanykás gyümölcsök, úgymint szeder, vagy málna, nagyon jól párosíthatók a vörösborral.

Ha már a savanykás gyümölcsöknél tartunk, akkor a meggy is az. Készíthetsz fehérborból, cherry brandyből és meggybefőtt levéből olyan finomságot, amely családi, vagy baráti összejöveteleken is megállja a helyét. Hogy még finomabb és pikánsabb legyen az ital, meggyszemekkel is lehet kínálni.

A dinnyék idejét is jelenti a nyár. A görögdinnye kedvelt gyümölcsünk ebben az időszakban. Miért ne használhatnánk fel fröccshöz is? Ehhez a koktélhoz fehérbor való, na és persze dinnye. Ha a dinnyét szereted, valószínűleg ízleni fog ez a finomság is. Jégkockával és mentalevéllel fokozni lehet hűsítő hatását.

A nyár azonban nemcsak a dinnye szezonja, hanem az uborkáé is. Gyakran használjuk fel ételeinkhez, és diétás italunkhoz is, de most kínáld borral és bodzával. Használj fel ehhez a koktélhoz félszáraz fehérbort. A legjobb, ha igazi bodzavirágot adsz hozzá, mert bár szörppel is lehet pótolni, de az igazit semmi nem pótolja. Az apróra szeletelt kígyóuborka és a bodza meglepően jó párosítás a félszáraz borral. Mentával és jéggel nagyszerű hűsítő.

Egykoron nagy sláger volt a fröccs, és míg a felnőttek azt szürcsölték, addig a gyerekek limonádét ittak. A limonádé alapja természetesen a citrom, amelyből most fröccsöt is készíthetsz. Használj fel száraz fehérbort a hűs italhoz és szelj bele citromkarikát, amely plusz aromát ad a bornak.

A citromhoz mást is lehet adni, hogy hűsítő és finom italt kaphass. Édes fehérbor szükséges ehhez, néhány csepp citromlé és egy kis eperpüré. A pohár szélét is díszítheted eperdarabbal, citromkarikával, és jéggel, szívószállal kiváló hozzávalója lehet a napágyas pihenésnek.

Ha már a boros és gyümölcsös hűsítőknél tartunk, az tudtad, hogy magyar borászok tovább is gondolták ezt? Méghozzá létrehozták a borjégkrémet. Micsoda ötlet! Így létezik már sárgabarackos fehérborjégkrém, narancsos fehérborjégkrém, epres rozéfröccsjégkrém, erdei gyümölcsös bikavérjégkrém. Hmmmm.

Manapság már egyre különlegesebb fagylaltokat lehet kapni, és némelyik alkoholtartalmú, így kizárólag felnőtteknek való például a pálinkás fagylalt. Amerikában azonban már jó ideje hódít a borfagyi.

(Forrás: marmalade.hu | lacupolaiasi.com, rescu.com.au, metro.us/képek)