Nem kell hozzá szakképzett mixernek lenni, hogy házi készítésű finomságokkal lepjük meg szeretteinket, némi alkohol, friss gyümölcs, az elengedhetetlen jégkocka és máris készíthetjük a jobbnál-jobb hűsítőket.
A nyár egyik nagy kedvence, a kerti partik elengedhetetlen itala a sangria. A Sangría Spanyolországból ered, és nevét a spanyol „sangre” , azaz vér szóról kapta, ugyanis a spanyolok szerint „vérré válik ereinkben”. Ez egy bor alapú, alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsökkel ízesített „üdítő”. Világszerte elterjedt a fogyasztása, nyári melegben sokak kedvenc itala.
Hozzávalók:
- 2 citrom
- 2 barack
- 2 narancs
- 1 üveg lágy vörösbor
- 0,5dl rum (helyettesíthető narancslikőrrel)
- 3 e.k méz vagy cukor
Elkészítése:
A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, távolítsuk el a héjukat majd a gyümölcshúst vágjuk apró kockákra. A vörösbort keverjük össze a rummal vagy a likőrrel és adjuk hozzá a mézet vagy cukrot, végül pedig a narancsot, citromot és barackot is. Legalább 3 órára tegyük hűtőszekrénybe. Fogyasztáskor behűtött poharakba öntsük, jéggel és a benne található gyümölcsökkel kínáljuk.
A másik népszerű üdítő finomság a bólé. Mely lehet alkoholos és alkoholmentes is. A bólé tulajdonképpen egy hideg ital, mely szeletelt gyümölcsökből, likőrből, pezsgőből, illetve alkoholmentes változatban gyümölcsléből is készülhet.
Málnás-barackos bólé
Hozzávalók:
- 4 őszibarack
- 20 dkg málna
- mentalevél (ha nincs friss, szárítottal helyettesíthető)
- 2 üveg hűtött fehérbor
- 1 liter hideg ásványvíz
Elkészítése:
A gyümölcsöket mossuk meg, majd vágjuk apró darabokra. A mentaleveleket mossuk meg, majd csípjuk apró darabokra. A gyümölcsöket és a mentát tegyük egy nagy tálba (bóléstál) és öntsük fel a fehérborral, majd tegyük a hűtőszekrénybe 2-3 órára. Mielőtt tálalnánk, öntsük bele a jéghideg ásványvizet is. Alkoholmentes változatot is készíthetünk, ezesetben a vörösbor helyett különféle gyümölcsös italt használhatunk.
Citromos-narancsos bólé
Hozzávalók:
- 2 citrom
- 2 narancs
- 1 lime
- 6 cl narancslikőr
- 2 üveg vörösbor
- 2 üveg pezsgő
Elkészítése:
A gyümölcsöket mossuk meg, vágjuk karikákra, majd tegyük őket a bóléstálba, öntsük rá a likőrt, majd tegyük hűtőszekrénybe, tálalás előtt adjuk hozzá a bort és a pezsgőt, tegyük vissza 1 órára a hűtőbe és máris fogyasztható.
Elengedhetetlen hűsítő a nyári nagy melegben a limonádé. Napjainkban virágkorát éli, számtalan ízben, gyümölcsökkel dúsítva, hangulatos üvegekben találkozhatunk velük, szinte az összes étteremben. A régi klasszikus citromos víz már a múlté, ideje feldobni valamivel a hagyományos limonádét.
Az alaplé elkészítése minden esetben ugyanaz, szükség van hozzá
4 e.k cukorra, 1 citromra, 1 narancsra, néhány levél mentára, jégkockára, és a tetszőleges gyümölcsökre, melyekkel ízesítenénk a limonádénkat.
Az alaplé elkészítésekor a narancs és a citrom levét kifacsarjuk, hozzáadjuk a cukrot, a mentát, majd a jégkockákat, végül pedig 1,5liter jéghideg vízzel felöntjük. A választott gyümölcsöket mossuk meg, majd vágjuk apróra, végül pedig tegyük az alaplébe. Mivel nem tartalmaz alkoholt, gyermekek és felnőttek is egyaránt fogyaszthatják.