Jump to content

Pszichológus helyett? Házimunka!

2017. 06. 27. 14:05

Nem, nem viccelünk. A takarítás, vasalás, mosás triumvirátusa kifejezetten önsegítő tud lenni, ahogy számos más kötelezően elvégzendő házimunka is. Négy, megdöbbentő lélekre gyakorolt hatásáról rántjuk le a takarítás leplét.

A kánikulában senkinek nincs kedve port törölni, porszívózni, és ellátni egy rakat olyan feladatot, ami a mozgás bármely változatával jár. Sőt ilyenkor legszívesebben egész nap a ventilátor előtt pihegnénk az árnyékos szobában. De az élet nem áll meg azért, mert nagyon meleg van. Ráadásul a házimunka egyfajta terápiás célt is szolgál, ami megdöbbentő, de azért igaz.

Kreativitásforrás

A legjobb ötletek nem az íróasztal fölött görnyedve születnek. Bizonyított tény, hogyha a motoros funkciók le vannak foglalva (tehát sportolunk, sétálunk vagy épp takarítunk), az rövid idő után mesése megoldásokat és kreatív ötleteket szül.

Ha napok óta a probléma megoldásán elmélkedünk, netán döntéshelyzet alakult ki, vagy egyszerűen a kreativitás fényére lenne szükség, akkor el kell engedni az egyhelyben ülést, és agyalást. Helyette mozogjunk vagy takarítsunk. A fizikai aktivitás oldja az agy görcsösségét és feszültségét. Nem véletlen, hogy az írók, tudós emberek mindig a leghétköznapibb rutin cselekvések között ébrednek rá a folytatásra, megoldásra. Ekkor az agy nincs túlpörgetve, így a megoldást is könnyebben megtalálja.

Stresszmentesít

A nagy vita előnye, ha közben kezedben a porrongy és a felmosó, hogy a lakás ragyogóan tiszta lesz, és egyszerűbben kontrolálod az indulataid. Komolyan!

A takarítás során csomó ismétlődő mozdulatot teszünk, ráadásul elég monoton az egész. Nos, a jóga és a relaxációs technikák is pontosan a fenti két dologra építenek, ugyanis az ismétlődő dolog az agyra nyugtató hatással vannak.

A mosogatás, a felmosás, a porszívózás, a mosás és a többi házimunka mind-mind az ismétlésre épül, ami a fentiek tükrében kiváló stresszoldó. A rutincselekedet kikapcsolja az agyat, csökkenti a vérnyomást, ezáltal oldja a feszültséget és a görcsösséget. A takarítás unalmasnak tűnik, de valójában felér egy óra jógával.

Felszabadít

Egy kiadós takarítás valószínűleg a család egyetlen tagját sem vonzza, így a lakás rendberakására szánt órákat teljes mértékben egyedül tölthetjük. Bátran üvölthet a zene, táncolhatunk, énekelhetünk, csinálhatunk bármit, mert senki nincs, aki rosszallóan tekintene ránk. Egy-két óra egyedüllétnek és az ismétlődő monoton cselekedeteknek hála, a végén új emberként ülünk le a szófára.

Ugye, hogy nem is olyan felesleges az a heti takarítás?

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)