Jump to content

Ki velük a napra!

2017. 06. 15. 19:00

A virágot szerető emberre azt mondják, hogy rossz nem is lehet. Csakhogy lehet olyan fekvésű helyisége otthonunknak, amelyet nagyon tűz a nyári nap, és a virágok rendre kiégnek. Most adunk néhány tippet, hogy milyen növények bírják a napsütést.

A terasz, az erkély és az ablakpárkány az a rész, amelyet szeretnénk virágba borítani, ám a virágok az erős és sokáig égető napsütést nem bírják ki? Nemcsak az erkélyen égetheti ki a nap a virágokat, de a kertünkben is. Nem jó virágot választottál. Van azonban néhány olyan növény, amely igazán strapabíró és felveszi a küzdelmet a nap melegével is. Ha olyan helyre szeretnénk virágos növényt, amelyet tűz a nap, akkor érdemes a gumós begóniában gondolkodni. Manapság amúgy is divatos növényről van szó, így hozzájutni sem nehéz. Nagyobb kertészeti áruházban általában mindig széles választék várja a vásárlókat. A gumókat megvásárolva annyi a dolgunk, hogy a virágágyásba vagy a balkonládába ültessük el. Olyan hálás növényre teszünk így szert, hogy egész nyáron át, és még kora ősszel is megörvendeztet virágaival. A gumós begóniában ráadásul megtalálhatjuk a hosszabb szárú, csüngő változatot, de akár a felfelé álló növényt is, és a színek között is válogathatunk. Nemcsak a szirom színében de vastagságában is lehet különbség, ugyanis vannak szimpla szirmúak és duplák is. Ősszel ki kell a fölből szedni a gumókat és télire tegyük fagymentes helyre, hogy majd tavasszal humuszos talajba ültetve ismét szárba szökkenhessenek.

Habár nem tipikus színes virág, de a sziklakertek, balkonládák kiváló növénye lehet a kövirózsa, amely ráadásul rendkívül jól tűri a száraz és meleg környezetet. Önmagában is megállja a helyét, de ha más dísznövénnyel együtt ültetjük ki, izgalmassá lehet varázsolni kertünket, erkélyünket vagy teraszunkat. Pozsgás növény lévén képes sok nedvességet a levelében tárolni, ezért ha nem tudjuk naponta öntözni, akkor sincs gond. Könnyű a szaporítása is, és tényleg azok számára is kiváló, akiknek még szokniuk kell, hogy virágaikról gondoskodjanak.

Nem véletlenül található annyi kertben, annyi teraszon és annyi ablakban muskátli, hiszen jól tűri az erős napsütést is. Ha rendszeres öntözéssel támogatod, biztosan megörvendeztet színével.

A napvirág a nevében is jelzi, hogy bírja és szereti is napfényt. Még kinyílni is csak akkor hajlandó, ha elegendő napfényt kap. Éppen ezért kiváló választás, ha olyan balkonládába kerül a záporvirágként is ismert növény, ahol folyamatosan éri a napfény. Júliustól egészen ősz végéig megajándékoz virága látványával.

Ismert és közkedvelt növény lehet a begónia, amely húsos levelének köszönhetően ugyancsak jól bírja a tűző napon. Nem azt jelenti, hogy öntözés nélkül kibírja, de nem ég ki a növény. Számos színváltozata megtalálható.

(Forrás: marmalade.hu | notapaperhouse.com, balconygardenweb.com, avso.org/képek)