Jump to content

Otthon a késekben - 2. rész

2017. 06. 13. 19:00

A konyhában végzendő tevékenységek zöméhez kést kell használni, hogy ételeink alapanyagait kellő nagyságra tudjuk aprítani, meg tudjuk tisztítani, elő tudjuk készíteni. Konyhai alapfelszerelés, mégsem mindegy, hogy milyen késsel dolgozunk.

Az előző részben megemlítettük azokat a késeket, amelyek nemcsak a legáltalánosabbak egy konyhában, de talán a legfontosabbak is. A legfontosabb és talán majdcsak mindenre használható késünk a séfkés. Ha azonban kapunk egy késkészletet, akkor az alapfelszerelésen túl biztos lesz olyan, amilyet nem is nagyon láttunk még és így használatát is mellőzzük, mert nem tudjuk, hogy mire való.

A vaj és a margarin kenéséhez nem kimondottan jó a hegyes és éles kés, de a vajkés sem arra való, hogy ezt a feladatot lássa el. Megkülönböztetünk lekerekített pengéjűt és szablyához hasonlítható pengéjűt. Habár pengét említünk, de ezeknek nincs élük. A vajkésnek az a funkciója, hogy az asztal közepén elhelyezett nagyobb tömb vajból kisebb adagot lekanyarítsunk vele és abból dolgozzunk a kenyérre. Van olyan vajkés, amelyhez már kis tartó is dukál, ha a vajkést arra ráfektetjük, nem kenhetjük össze a vajas késsel a terítőt.

Minden háztartásban kell lennie olyan késnek, amellyel az alapanyagokat lehet meghámozni és megtisztítani. A konyhában ténykedők jól tudják, hogy nem mindegyik késsel jó hámozni. A hámozókés azonban pontosan ebben segít. Ez a kés kicsi és rövid, éles, fokozatosan keskenyedő pengéjű. Szintén az alapkések közé szokták sorolni és egy szett tartalmazni is szokta a hámozókést. Arról írtunk már, hogy mennyire sokrétű a séfkés, de azzal meghámozni egy gerezd foghagymát, nem a legjobb szórakozás. A séfkés tehát egyes alapanyagokhoz mérten túl nagy, de a hámozókés arra tökéletes, hogy könnyebben készítsük elő ételeink hozzávalóit. Természetesen az éles és hegyes pengéje nemcsak a hámozáshoz remek, de gyümölcs csumázásához, zöldségek, gyümölcsök faragásához is.

A hámozókés nagyságához hasonlatos méretet vesz fel a turnírozókés, amely annyiban különbözik, hogy éles pengéje az él felé haladva hajlik. Hámozáshoz is megfelelő, de főként aprólékos munkálatokhoz használják. Aki megadja az ételek találásának módját, az faraghat zöldségeket. Kivájhatja, díszítheti, átfúrhatja a turnírozókéssel.

A sonkaszeletelő kés már inkább a ritkább darabok közé tartozik. Ez a hosszú és vékony pengéjű kés kiváló szolgálatot tesz annak, aki szereti az egyben főtt sonkát és abból szép, egységes, vékony szeletet szeretne a tányéron tudni. A sonkaszeletelő a nevében is ezt tartogatja, és a valóságban is ezt szolgálja.

Osztrigakése garantáltan nem mindenkinek van, és minden zokszó nélkül meg is vagyunk nélküle, ha nem vagyunk nagy osztrigafalók. Az inkább szerszámra hasonlító konyhai eszköz az osztriga felbontásához ajánlott. Valószínűleg ezzel senkit sem leptünk meg. Az osztrigakéssel könnyebben szét lehet feszíteni az osztrigákat.

Ugyancsak nem minden konyha alapját képezi a félhold nevezetű eszköz, amelynek két nyele van a penge mindkét végén. Neve a penge ívére utal. Nem igazi kés, azonban akinek van, szereti. A zöld fűszernövények felaprítására szolgál. Bátran lehet ezzel nagyobb mennyiségű zöldfűszert is aprítani. Ezt meg lehetne oldani egy remek séfkéssel is, de egy kicsit más érzetet ad egy félholddal dolgozik az ember.

(Forrás: marmalade.hu | huffingtonpost.com, touchofmodern.com, bestkitchenknivesset.com/képek)