Jump to content

Legyél tudatosabb az öblítésben

2017. 05. 29. 17:00

Általánosságban elmondható, hogy szeretjük a frissen mosott ruhák illatát. Még ha alig használunk tisztításukhoz vegyszert, akkor is jó érzés a frissen mosott ruhákat a szárítón látni. Az pedig külön jó, ha kellemes illat árad.

Olyan széles választék fogad minket a boltokban, a drogériákban, hogy nehéz választani a mosószerek, a folttisztítók és az öblítők között. Ezek pedig azok a termékek, amelyek egy átlagos mosásunkhoz szükségesek. Ki ne szeretné, ha a ruhái nemcsak tiszták, de illatosan száradnának? Nemcsak maguk a ruhák lesznek öblítő használatával kellemes illatúak, de bejárhatja az illat a közvetlen környezetünket és otthonunkat. Az öblítők kellemes illatot biztosítanak ruháinknak, de puhábbá is varázsolják az anyagokat. Pontosan ez a fontos legtöbbünk számára. Nagyon sokan el sem tudják képzelni, hogy ne adagoljanak minden mosáshoz öblítőszert. Ha ugyanis használjuk az öblítőt, akkor az illat mellett azt is elérhetjük, hogy a ruháinkat ne kelljen vasalni. Persze ehhez a megfelelő teregetés is közrejátszik, de sokunk életében jelent, ha nem kell minden darabot átvasalni.

Minden amellett szól, hogy ne mellőzzük az öblítőket, csakhogy ezzel terheljük a környezetünket, egyesek bőre érzékenyen reagálhat, valamint néhány ruhaneműnek egyáltalán nem tesz jót.

Az öblítők lehetnek állati vagy növényi eredetűek, de kőzetből is kinyerhetik. Úgy hat, hogy a textil szálain megtapad az öblítő, és ezáltal érezzük illatosnak és sokkal puhábbnak magát az anyagot. A nagy cégek érdeke, hogy termékeiket minél többen vásárolják, termékeik a vártnak megfelelően teljesítsenek. A megfelelő tisztítás mellett az illat is fontos. Hogy egy öblítő minél hosszabb távon fejtse ki illatát, azt fixálószerekkel érik el.

Csakhogy van, aki nem bírja ezt. Na, nem az illatot, hanem az öblítővel kezelt anyag a bőrrel érintkezve allergiás reakciót válthat ki. Ez pedig egyáltalán nem jó. Aki ekcémától szenved, annak kimondottan kerülnie érdemes az öblítőket, mert csak árthat bőrproblémájának. Ezentúl, aki arra érzékeny, hosszú távon akár még a különböző légúti betegségek és az asztma kockázatát is növeli, ha a mosáshoz öblítőt is adagol.

Agyonszennyezett világunkban célunknak kell lennie a saját egészségünk és a környezetünk védelme is. Olyan alternatívákat igyekszünk keresni, amelyek természetesek, otthon is megvalósíthatók. Az ölbítőszerek márpedig a környezetre is veszélyesek, de ugyanúgy kockázatos lehet használatuk az egészségünkre és még a ruháinkra nézve is. A legjobb fertőtlenítő és tisztítószer az, amit a konyhában és az egész háztartásunkban felhasználhatunk. Az ecetről van szó. A ruhákat tisztítja, frissíti, az anyagot puhává teszi, de még a mosógépet is megszabadítja a vízkőtől, baktériumoktól. Az ecet illata hamar elillan, de ha virágos illatot szeretnél, adagolj ruháidhoz néhány csepp levendula illóolajat.

Ha mégis a bolti öblítő mellett maradsz, akkor keress a boltban olyat, amely teljes mértékben lebomlik a környezetbe jutva, vagy pedig a hagyományos öblítőből az előírtnál jóval kevesebbet adagolj ruháidhoz.

(Forrás: marmalade.hu | goodhousekeeping.com, clearlymagazine.com, howfacecare.com/képek)