Jump to content

Finomat, egészségeset, gyorsan!

2017. 05. 27. 13:05

Mai rohanó világunkban gyakran előfordulhat, hogy gyorsan kell finom ételt készítenünk, és az asztalra tennünk vendégeink vagy családunk részére, miközben nem szeretnénk háttérbe szorítani az egészséges táplálkozás szempontjait. Ehhez szeretnénk némi segítséget nyújtani.

Mit érdemes tartanunk az éléskamránkban?

Előfordulhat, hogy nincs lehetőségünk friss alapanyagokat beszerezni. Ilyen esetekre célszerű az éléskamránkban kevésbé romlandó élelmiszereket tartani, így zöldségeket, gyümölcsöket (burgonyát, hagymát, sárgarépát, almát stb.), szárított zöldségeket, aszalt gyümölcsöket, befőtteket, sűrítményeket (például paradicsomlevet), mákot, diót és egyéb magvakat, szárazárukat (tésztát, cukrot, lisztet stb.), különféle növényi olajakat, valamint kényelmi termékeket.

Ez utóbbi alatt értjük az élelmiszeripar által előállított olyan előkészített, félkész és késztermékeket, amelyek a nyersanyagoknál nagyobb előkészítettségűek, felhasználásukkal nincs tisztítási veszteség, és lerövidíthető a sütésre-főzésre fordított idő. Ilyenek például a bontott szárnyasok, fűszerkeverékek, leves-, mártás-, és italporok, levesalapok, salátaöntetek, pudingporok, mélyhűtött készételek, stb.

Finom receptek, gyorsan

Ha váratlan vendégek érkeztek, a legegyszerűbb ételek mindig jól jönnek. Ilyen a kalóriaszegény narancsos csirke, amit tényleg nem nagy kunszt elkészíteni.

Hozzávalók legalább öt személyre:

- 6 db csirke felsőcomb
- napraforgóolaj
- 2 db lilahagyma
- 20ml frissen reszelt gyömbér
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 4 db csillagánizs
- csipetnyi chiliporŰ
- 1 db narancssárga paprika kimagozva felkarikázva
- 1 db sonkatök, kimagozva, felkockázva
- 1 fej fokhagyma
- 30ml szójaszósz (light)
- 30ml mirin (rizsbor-ecet)
- 15ml barnacukor
- 50ml frissen facsart narancslé
- 125ml húsleves alaplé (leveskockából)
- 2 db, hámozott és felszeletelt narancs
- 10ml kukoricaliszt
- rizs vagy ázsiai tészta a körethez

Elkészítése:

Egy teflon edény alján hevítsük fel az olajat. Helyezzük rá a csirkecombokat és pirítsuk meg mindkét oldalukat, majd fektessük őket hőálló tálba, vagy tepsibe.

Az egyik lilahagymánkat aprítsuk fel és dinszteljük meg a maradék olajon, majd adjuk hozzá a gyömbért és a zúzott fokhagymát. Kevergessük egy percig, majd szórjuk bele a csillagánizst valamint a chiliport, és hagyjuk párolódni további 30-60 másodpercig. Vegyük le a tűzhelyről és locsoljuk meg vele a tepsibe helyezett csirkecombokat.

Vágjuk fel cikkekre a másik lilahagymánkat, majd szórjuk ezt is a csirkecombokra, csak úgy, mint a felkarikázott paprikát és a kockára vágott sonkatököt, illetve a fokhagymagerezdeket.

Egy kisebb kancsóban keverjük el a szójaszószt, a rizsbor-ecetet, a barnacukrot, a narancslevet és a leveskockából készített alaplevünket, majd öntsük nagy részét a húsok alá. Fedjük le a sütőedényünket vagy helyezzünk fóliát a tepsinkre, majd előmelegített sütőbe 20 percre helyezzük be. Vegyük ki a sütőből, locsoljuk meg a levével a csirkecombokat, helyezzük rá a narancskarikákat, majd toljuk vissza a sütőbe körülbelül újabb fél órára, amíg a hús meg nem puhul.

A kancsóban maradt lével keverjük el a kukoricalisztet, majd öntsük rá a tepsiben maradt ízletes levet is. Melegítsük fel és kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk, majd tálalásnál öntsük rá a csirkecombokra. Rizzsel, vagy tésztával szervírozzuk!

Desszertnek jöhet egy kis banános móka, a banánpuding.

Hozzávalók:

- 2 evőkanál tej
- 70 g cukrot
- 1 evőkanál liszt
- 2 teáskanál keményítő
- egy csipetnyi vanília
- 2 tojás sárgája
- 14 süti vagy babapiskóta
- 2 banán

Elkészítése

Készítsd el a pudingalapot és add hozzá a cukrot, lisztet, keményítőt és a vaníliát. Közepes hőmérsékleten főzd, míg puding állagúvá nem válik a massza, majd hagyd kihűlni.

Közben karikázd fel a banánt, és a babapiskótát is készítsd elő.

Mielőtt tálkába öntetnéd a pudingot, tegyél a kehely aljára banánt és babapiskótát, majd rétegelve öntsd rá a pudingot, miközben további banán és piskóta réteget helyezel a pudingra.

 

(Forrás: hazesotthon.hu; recept: everydayme.hu, brightside.me | Kép: pixabay.com)