Jump to content

Nem minden a méret, csak ügyesen kell berendezni

2017. 05. 20. 19:00

Ha az otthonunk elég nagy, akkor sokkal könnyebb bútorainkat úgy elrendezni, hogy a légtér kényelmesen szellős, nem túlzsúfolt, átlátható legyen. Kicsi lakásnál azonban már sokkal jobban át kell gondolni, hogy mi és hová kerül.

A legtöbben nem kacsalábon forgó palotában élünk, ahol akár a hét napjainak megfelelő számú szoba van. Gondolni kell otthonunk fenntarthatóságára, ezért olyan otthon választunk magunknak, amely leginkább megfelel minden kritériumnak. Többen megelégszünk kisebb méretű lakással, és lássuk be, van előnye is. Sokkal könnyebb tisztán tartani. Ha az egy garzonlakás, akkor még csak a kert rendezésével sem kell bajlódnunk. A kisebb méretű lakást is aszerint választjuk ki, hogy a család kényelmesen elférjen, és elférjen minden bútorunk, használati tárgyunk is, amink van. A kicsi lakás egy másik előnye, hogy kénytelenek vagyunk átgondolni, hogy mivel és hogyan rendezzük be. Lehet, hogy számos használaton kívüli, ámde mégis évek óta őrzött tárgytól megszabadulunk, mert csak a helyet foglalná az, amire nincs is szükség. Így aztán csak olyan bútorok és tárgyak maradnak meg, amelyekre igazán szükség van. Ha nem szabadulunk meg az ilyen berendezésektől, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy az amúgy sem tágas lakásban ösvényeken kell közlekedi, mert elállják az utat a különböző bútorok, dobozok, tárgyak.

Ha kisebb a lakásod, akkor azt jelenti, hogy kisebb bútorokra is van szükség. Egy behemót nagy szekrénysor összenyomná az amúgy sem tágas teret. Ez egy örökérvényű szabály. Logikusan gondoljunk csak bele, hogy egy nagyméretű bútor szinte a fél szobát elfoglalhatja, ráadásul az elrendezése is lehet, hogy egyáltalán nem megoldható a mérete miatt. Egy nagy szobában éppen ideális és jól mutató darab, de egy kisebb lakás kicsi szobájába ormótlan és nem megfelelő.

A bútoroknál maradva, a kisebb lakásba nemcsak a kisebb méretű bútorok valók, de arra is ügyelni kell, hogy azok ne legyenek sötét színűek. Az aránytalanul nagy bútor is összenyomja a teret, de a sötét színek is optikailag szűkítik azt. Míg ruháink esetében olykor jól jöhet a sötét színű ruhák slankító hatása, addig a lakásban kimondottan rossz megoldásnak bizonyul.

A lakás méretéhez mérten kell berendezni azt, hiszen a túl sok bútor zsúfoltságot, nyugalmatlan környezetet jelenthet számunkra. Ha éppen elegendő és megfelelő nagyságúan a berendezési tárgyaink, ám azokat nem jól helyezzük el, az sem ideális. Addig kell forgatni a bútorokat, amíg azok el nem érik a megfelelő hatást.

Ha kisebb az otthonod, óvakodj attól, hogy túl sok dekorációt használj fel a díszítéshez és az otthonosabbá tételéhez. A sok dekoráció zavarba ejtő lehet, és nem a nyugalmat, hanem a káoszt nyújtja.

(Forrás: marmalade.hu | homedesignvip.com, alkamedia.com, pinterest.com/képek)