Jump to content

Megmaradt? Dolgozd át, értelmezd újra!

2017. 04. 13. 19:00

Legyen szó bármelyik ünnepünkről is, amely során együtt lehet a család, hajlamosan vagyunk több terméket felhalmozni otthonunkban csak azért, mert a boltok zárva lesznek, valamint mert az úgy kényelmes.

Húsvét ünnepe közeleg. Az üzletek polcait már ellepték a csoki nyuszik, tojások. Már a sonkák is terítékre kerültek. A napokban meg is ejtjük azt a nagybevásárlást, amely során megvásároljuk ünnepi ételeinket. Ezzel fogjuk majd a családot és az érkező vendégeket kínálni. Könnyen lehet azonban, hogy a szemünk sokkal jobban kívánja ezeket az ételeket, mint ahogy valójában fogyni fog. Amikor megvásároljuk a sonkát, egy percig nem kétséges számunkra, hogy az egészet megesszük. Mégis kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a nyakunkon marad, se a vendégek, se a család nem úgy fogyasztja, mint azt gondoltuk.

Mindenre van megoldás, csak kicsit máshogy kell értelmezni. A sokával az a nagy szerencsénk, hogy  a hűtőben tárolva a húsvéti ünnep lezajlása után is eláll hetekig. Nyerünk egy kis időt, hogy kitaláljuk mire lehet felhasználni. Még ezt az időt sem kell kivárni, hiszen most néhány ötlettel állunk elő, hogy miként is tudnátok a maradékot előnyünkre felhasználni. Ha ügyesen csináljuk, akkor észre sem vehető, hogy a végletekig megunt sokát csempésztük bele az ebédbe, mégis olyat rakunk a család elé, amely jólesik a gyomrunknak.

Kezdjük a legegyszerűbbel. Ha nincs kedved sok időt az ebéd elkészítésével pepecselni, de van otthon félkész pizzád, akkor turbózd fel. Ezek a pizzák csak a legminimálisabb mennyiségű feltétet tartalmazzák, de ha van maradék sonkád, főtt tojásod, akkor miért ne tuningolnád fel azzal? Ha már a pizzához adhatjuk, ugyanígy elkészíthető sonkás melegszendvics is. Új értelmet nyert a szendvics és a sonka is. Ha tele vagy már az ünnepi ételekkel, akkor jól esik könnyíteni gyomrunk terhén. Nyugodtan csavarj be párolt zöldségeket vékonyra szelt sonkával, és ha sajttal szórod meg, valamint öntetbe is mártogatva, kiváló finomságot tálalhatsz.

Az egyszerű, hétköznapi ételekhez is adagolható a maradék sonka. A különböző főzelékek feltétje lehet, így kiváló ízkombináció lesz, ha a borsó, a lencse, vagy a babfőzelékre helyezünk némi sonkát.

A sonka levesekben is megállja a helyét, méghozzá betétként kiváló a krémlevesekbe. A rakott ételek nagy kedvencei a családoknak, mert ízletes is, valamint egy egész családot ellát. Amiben pedig tészta van, az szintén kedvenc lehet. Egy egyszerű túrós tésztát is fel lehet dobni azzal, hogy a tepertőt sonkamaradékkal helyettesítjük.

Maradhat ám tojásból is ránk. Szendvicsre feltétként is adagolhatjuk, de készíthetünk a főtt tojásból tojáskrémet is. Porítósra kenve isteni reggeli lehet belőle.
A maradék sonka és tojás szintén szolgálhat saláták alapanyagaként.

Csak rajtad áll, hogy miben látsz fantáziát és melyik ételt készíted el.

(Forrás: marmalade.hu | takepart.com, foodrepublic.com, allrecipes.com/képek)