Jump to content

Nem a méret a lényeg, avagy a kicsi előnyei

2017. 01. 26. 17:00

Még mielőtt azt hinnéd, hogy valami intim témába mélyedünk bele, akkor igencsak mellélőttél. Már csak azért is, mert a kis lakások előnyeit ecseteljük. Aki benne él, nem biztos, hogy tisztában van azzal, mennyivel könnyebb, mint egy nagy házat fenntartani.

Van, akinek nem adatik meg, hogy kacsalábon forgó palotában éljünk. Megnyugtatunk, mi vagyunk többen. Ha ingatlan van a tulajdonodban, mégis gazdagnak mondhatod magad. Azzal elégedjünk meg, ami van, és abból kell a lehető legjobbat kihozni. A kis lakás nem csapás, feltéve, hogy a benne élő személyek számához mért a terület nagysága (kicsinysége). Álmodozhatunk nagyobb házról, ha azt a pénztárcánk nem engedheti meg. Sok előnye lehet egy kis lakásnak.. Vegyük csak sorra.

Ha kisebb, akkor könnyebb és olcsóbb a fenntartása is. Egy kétszintes, sok négyzetméretű ház rezsiköltésének töredékét jelenti egy kicsi lakás rezsije. Kevesebb a fűthető terület, így a gázszámla is jóval alacsonyabb.

Ha kicsi a lakásod, akkor sokkal jobban megválogatod, hogy milyen bútorral rendezd be, mert otthonod fő berendezési tárgyait jelentik, a figyelem jóval inkább azokra irányul. Olyan bútorokkal igyekszel berendezni lakásod, ami sokkal több mindent elrejt. Egy kis lakásban nincs helye a sok kacatnak. A tárolásra alkalmas bútorok és területek olyan minimálisak, hogy meg kell szabadulni minden feleslegestől. Ha pedig tényleg csak azok a tárgyak maradnak a környezetedben, amelyekre igazán szükséged van, akkor sokkal reálisabban fel tudod mérni az igényeidet. Ha elmész vásárolni, akkor mérlegeled, hogy tényleg szükséged van-e rá, és pici lakásodban hogyan tudod majd azt tárolni.

Egy több generációs ház, vagy egy nagy családi ház tisztán tartásához sok idő szükséges. Egy kisebb lakásban a portörlés, a porszívózás is jóval kevesebb befektetett energiát igényel, mint egy nagy házban. Az évente két-háromszor elvégzett nagytakarítás során szinte áldjuk a lakás méretét és az ablakok számát. Mennyivel könnyebb 4-5 ablakkal megbirkózni, mint annak többszörösével. Egy kicsi lakásban a hetente elvégzendő takarítás nagyjából egyenrangú lehet a nagytakarítással.

Ha meguntad a falak színét, változtatni szeretnél aprócska garzonodban, azt sokkal gyorsabban megvalósíthatod, mint egy nagy ház esetében. Hamarabb rá is szánod magad egy nagyobb lélegzetvételű változtatásra. Egy új bútorral, dekorációs tárggyal, szőnyeggel otthoni környezetedet könnyedén módosíthatod. Akár egy új díszpárna elhelyezése szembetűnő változást idézhet. Előtérbe helyezheted kreatív énedet. Ha kitalálsz valami jót, hogy azzal újítsd saját otthoni picike környezetedet, az büszkeséggel tölt el.

Lehet, hogy mindig élvezni fogod azt a pici teret, amelyben élsz, de ha netán bővülne a családod, akkor is könnyebb lesz a dolgod, hiszen egy kis ingatant könnyebb eladni. Sokan szabadulnának nagy, kinőtt házuktól, hogy egymaguk egy kisebb lakásban élhessenek. Így a kicsi lakás hamar találhat magának új lakót.

(Forrás: marmalade.hu | freshome.com, pinterest.com, trendir.com/képek)