A legújabb amerikai kutatások szerint a konyha több baktériumot rejt, mint amennyit első pillantásra elképzelünk. Míg a kilincsekről és a mellékhelyiségről mindenki tudja, hogy kórokozók százai bújnak meg, addig a konyháról alig feltételezzük, hogy E.coli, szalmonella vagy lisztéria is hemzseghet odabent.
A Michigani Egyetem Közegészségügyi Iskolájának epidemiológia docense, és a tanulmány szerzője Allison Aiello arról számolt be publikációjában, hogy hűtőszekrények, vágódeszkák és a kávéfőző víztartálya a legveszélyeztetettebb, már ami a kórokozó szennyezettség mértékét illeti. A kutatásban résztvevő NFS International szakemberei azzal egészítették ki a sort, hogy a nehezen tisztítható konyhai felszerelések, például a robotgépek, a fakanalak, a habverők és a konzervnyitók E.coli, szalmonella és lisztéria baktériumoknak adnak otthont.
De haladjuk szépen sorjában. A legfertőzöttebb a kutatás értelmében a kávéfőző víztartálya, amiben az élesztő-és penészgombák is megteremnek az állandó nedvesség miatt. A sorban a hűtőszekrény zöldségtároló rekesze és a vízleeresztő tartálya követte.
A tanulmány arról is beszámol, hogy a turmixgép meglepő bacitanya, mivel az átöblögetés során a zöldségekből, gyümölcsökből és egyéb alapanyagokból származó baktériumok nem távoznak. A konyharuha is az élen végzett, hála az szinte állandó nedvességtartalomnak, és a különböző anyagokkal való gyakori érintkezésnek.
A kutatást végző Arizonai Egyetem szakemberei több száz konyharuhát vizsgáltak, melyek közel 90 százalékán fellelhető volt székletbaci, további 26 százalékukon pedig E. coli hemzsegett. A baktériumok megjelenése a nyers hússal való érintkezésben keresendő.
A hasmenést, rosszul létet is okozó szalmonella és E.coli baktériumokat a vizsgált gumifedéllel rendelkező konyhai kisgépek és eszközök majdhogynem 25 százalékában kimutatták. Viszont jó hír, hogy a konyhai eszközökön megtelepedő kórokozók nagy része ártalmatlan az egészséges szervezetre nézve, viszont a várandós nők, vagy az idős emberek ki vannak téve azok veszélyeinek.
Viszont a kellemetlen szagú, és bacilusoktól hemzsegő konyhai felszereléseket egyszerűen antibakterizálhatjuk. A citrom és só antibakteriális – és szagsemlegesítő – hatásának köszönhetően gyorsan megszabadítja azt a kellemetlen szagoktól, a szódabikarbóna, mint univerzális tisztító pedig csak fokozza a dolog hatékonyságát. Keverd össze a két dolgot, alaposan oszlasd el a felületen, és ints pá-t a bacilusoknak!