Jump to content

A nagy karácsonyfa dilemma

2016. 12. 22. 13:00

Rohamosan közeledik a Szenteste, amelynek elengedhetetlen „tartozéka” ,a karácsony jelképe, a fenyőfa. Számtalan méretből, formából, fajtából választhatunk, azonban mindig legyünk körültekintőek, hogy elkerüljük a karácsonyfával járó problémákat.

Évről-évre komoly dilemmát okoz a vásárlók körében, hogy milyen fát vegyenek. Igazit? Esetleg műfenyőt? Mindkettő mellett és ellen is szólnak érvek.  Megfigyelhető, hogy az emberek, még mindig inkább költenek élő fára, hiszen az illata, a színe a díszbe öltöztetett pompája jó érzéssel tölti el az embert, és emeli az ünnep fényét.

A három legnépszerűbb fenyőfajta, amely karácsonykor kelendő a Nordmann fenyő, a Lucfenyő és az Ezüstfenyő.

A Nordmann fenyő az egyik legdrágább fenyőfajta, azonban mégis ez a legnépszerűbb, hiszen tűlevelei nem szúrnak, és egy hét eltelte után sem potyognak. Előnye ennek a fenyőtípusnak, hogy ágai vaskosabbak, dúsabbak, terebélyesebbek, így könnyen elbírják a nagyobb gömböket, és a nehezebb díszeket is egyaránt. A fenyőárusok kisgyermekes családoknak előszeretettel ajánlják ezt a fenyőtípust, hiszen nem kell attól tartani, hogy a fenyőtüske lehullik és megszúrja a gyermeket. Mindezek mellett a gyermek bátran fogdoshatja a falevelélt, nem gyantásak, így nem fogja magát összeragacsozni. Az egyetlen hátránya, hogy törzse szélesedő, ezért okozhat néhány kellemetlen pillanatot míg sikeresen bekerül a fa a fenyőtalpba.

 

Az ezüstfenyő az egyik legelegánsabb fenyőfajta, tűlevelei ezüstös-zöldes árnyalatúak, és rendkívül szúrósak. A fa nagy előnye, hogy intenzív fenyőillattal rendelkezik, az egész lakást átjárja majd a fenyőillat, ha erre esik a választásunk. Hátránya, hogy tűlevelei rendkívül szúrósak, ezért díszítésnél és vásárláskor is célszerű kesztyűt húzni, másrészt nagyon hamar potyogni kezdenek. Gyerekek mellé nem ajánlott, mert könnyen megszúrhatják vele magukat.

Lucfenyő, szintén a szúrós fenyőfajták közé tartozik, ágai felfelé növőek, és szúrósak. Ez a fenyőtípus bírja legkevésbé a meleg, párás levegőt, nagyon hamar elhullajta leveleit. Olyanoknak ajánlott, akik nem szeretik túldíszíteni a karácsonyfát, és nem is szeretnének sokat áldozni a favásárlásra. Ha erre a fenyőre esik a választás, akkor érdemes a fát karácsony előtti nap beszerezni, hogy tovább tartsa meg leveleit.

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő fát, akkor jönnek a következő dilemmák. Hova kerüljön? Mivel díszítsük? Hogyan rögzítsük? És hogyan őrizzük meg szépségét?

A fenyő felállításánála a legfontosabb, hogy stabilan álljon a talpban. (Ez a probléma földlabdás fenyő vásárlásával elkerülhető.) Ha kisgyermek van a családban, vagy a rokonságban, akkor mindig ügyeljünk rá, hogy véletlen se tudja magára rántani a fát, vagy könnyen felborítani. Ez a háziállatok esetén is igaz. Ilyenkor keressünk olyan falfelületet melyen van egy szög, egy kampó, egy akasztó, melyhez odakötözhetjük. De rögzítjetjük bútorhoz, vagy kiékelhetjük a talpat, hogy biztosan stabilan álljon. A kisebb fákat feltehetjük egy kisasztalra, szekrényre, ahonnan nem tudják elérni.

A legfontosabb, hogy mindig legyünk körültekintőek, és ne hagyjuk se gyermekünket sem a házikedvenceket egyedül a fával. Figyeljünk rá, hogy a fenyő ne legyen útban, ne tegyük ajtó és ablak mellé/elé. Mindezek mellett, a fűtőtestre is figyelni kell, ne tegyük közvetlen fűtőtest mellé, mert idő előtt kiszárad. Kandalló és kályha esetén, figyeljünk nehogy kigyulladjon. Égősor kiválasztásakor is figyeljünk arra, hogy jó minőségű, megbízható darabokat vásároljunk, ugyanis egy meghibásodott izzó, komoly károkat okozhat. A LED-lámpás, elemes karácsonyfaégőkkel elkerülhető a probléma. Ezek ugyanis egész napos működés mellett sem melegednek túl, és nem gyulladnak ki.

A díszítésnél mindenki kiélheti a kreativitását, nincsenek szabályok, hogy mi kerüljön a fára és mi nem. Arra azonban ügyeljünk, hogy annyi díszt tegyünk a fára, amennyit az ágak és a levelek elbírnak. Ha túlterheljük, potyogni fog, letörnek az ágak, esetleg a díszek súlyától elvetemedik a fa, és könnyen elborulhat. A fa szépségét, frissességét, illatát, színét megőrizhetjük, ha víztartályos talpba tesszük. Arra figyeljünk, hogy mindig legyen alatta víz, hogy véletlen se tudjon idő előtt kiszáradni. Házi praktikaként alkalmazható a fenyő szépsége megtartásának érdekében, ha a fenyő alatti vízbe pár csepp glicerint csepegtetünk.

 

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)