Jump to content

Óvatosan a karácsonnyal!

2016. 12. 21. 17:00

A karácsonyi láz a díszesen kivilágított otthonon belül is kívül is megmutatkozik. A lakásunkban számos dekorációval, na és persze a szépen feldíszített karácsonyfával adjuk meg az ünnep varázsát. A karácsonynak a meghittségről kellene szólnia, ám veszélyek is leselkednek ránk.

A karácsonyt a bevásárlással alapozzuk meg. Ha nem tennénk, nem lennének ajándékok és nem állna össze a karácsonyi menü sem. Számolni kell azonban a boltokban tolongó tömeggel. Mintha világot készülne menteni az emberiség. Valójában így is van, a saját életét próbálja egyensúlyban tartani mindenki. Az aranyvasárnap után már őrületes tömegre lehet számítani szinte mindegyik boltban. A bevásárláshoz türelem, elszántság, céltudatosság szükséges így az utolsó napokban.

A fenyő megvásárlása egy újabb kaland. Ha már az otthonunkban van, akkor arra kell ügyelni, hogy a gyermek, vagy a játszadozó, velünk élő állatok el ne döntsék. Pláne akkor, ha már rajta vannak a díszek. Az akár évtizedek óta őrzött családi karácsonyfadísz mehet így tönkre. Pici gyermek és a bármivel előszeretettel játszó macska mellett olyan díszekkel érdemes ékesíteni a fát, amely nem törik el, ha leesik, és nem is okoz sérülést.

Hajdanán a gyertyával és csillagszóróval díszített fa volt az általános, és a tűzveszély száma a karácsonyi időszakban fokozódott. Manapság a fényt a karácsonyfán fényfüzérrel valósítjuk meg, de így is jellemzően megnő a lakástüzek száma, amelynek oka a nem megfelelő szigetelésű fényfüzérek használata. Mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket, csakis megbízható helyről vásároljuk meg füzérünket. Ellenőrizni szükséges a csomagolás bontatlanságát is, valamint azt is meg kell állapítani, hogy a kiválasztott fényfüzér beltéri vagy kültéri. Nem mindegy ugyanis, hogy hol használható, mert a kültéri bírja a lakásban is, azonban a beltéri füzér nem alkalmas a kinti használatra. A kültéri használatú fényfüzérhez szükséges hosszabbítónak is kültérinek kell lennie. A gyanúsan olcsó termékeket érdemes elkerülni, valószínű a minősége is hasonló. A LED-es fényfüzérek energiagazdaságosak is, ráadásul már létezik napelemmel működő változata, amely még csak áramforrást sem igényel.

A karácsonyi készülődés a családok többségében nagy konyhai sürgés-forgással jár. A gázon rotyognak az ételek, a sütőben sülnek a sütemények. A gyerekek is felajzottabb állapotba kerülnek ilyenkor. Vonzza őket az illat is, valamint tudják, hogy valami készülődik. Fokozottan szükséges vigyázni a gyermekek egészségére, valamint a saját testi épségünkre is ügyelni érdemes.

Nemcsak a fent említettekre érdemes karácsonykor ügyelni. Ne felejtsük el, hogy a szeretet ünnepe. Ha feszülten, idegesen, nyűgként reagálunk a karácsonyra, agyoncsaphatjuk gyermekeink, az egész család karácsonyi hangulatát.

(Forrás: marmalade.hu | mrsanchelon.com, onehdwallpaper.com/képek)