Jump to content

A nyári alvás nem csak álom!

2016. 07. 16. 19:05

Néhány napig fellélegezhetünk, de aztán visszatér a nyári kánikula, úgyhogy itt az ideje felkészülni, hogy a forró nyári éjszakák ne bárányszámolgatással teljenek.

A jó alvásnak télen-nyáron négy feltétele van, ami nélkül bizony tovább tart álomba merülni és kipihentség érzete sem lesz az igazi.

Takaró

Takaró nélkül nyáron sem lehet aludni, és nem csak a megszokás miatt, hanem azért, mert az szükséges az ideális és egyenletes testhőmérséklet fenntartásához. Mondhatjuk úgy is, hogy a takaró az ágy klímaberendezése: nyáron hűt, télen fűt, persze csak ha jó fajtát választunk.

A nyári takaró könnyed és szellős, az éjszaka során biztosítja azt a hőmennyiséget, ami ahhoz szükséges, hogy a szervezet hőháztartása ne billenjen ki az ideálisból (az éjszakai lehűlés miatt) ezáltal ne ébredjünk fel. A megfelelő anyag mellett a méretreis oda kell figyelni, mert a körülölelő takaró felelős a mikroklímáért, így egy kilógó láb máris befolyásolja azt.

Az ideális háló négy ismérve

A takaró mellett a hálószoba hőmérséklete, páratartalma, sötétsége és hangszigeteltsége is fontos. Az alváshoz ideális szobahőmérséklet 18-20 fok körüli, mert ez segíti a szervezet hő vesztését is, ami az álomba merülés feltétele. Az ideális, pihenéshez szükséges testhő 34°C fok körüli.

Ami a páratartalmat illeti a 40-50%-os a megfelelő. Az annál párásabb levegő légszomjhoz hasonló érzetet okoz és fokozza az izzadást is.

A legfontosabb mindközül mégis a sötét, telefon, tévé és villany nélküli alvás, mert csak a teljes sötétségben képes a szervezet a maximális regenerálódásra. A sötétség a melatonin termelésében játszi szerepet, ami pedig a mélyalvást és az álomba merülés idejét szabályozza. A melatonin termelődést már a legkisebb fénysugár is meggátolja, így a pihenés noha sikerül, nem lesz annyira kielégítő, mintha egy teljesen fénymentes hálóban térünk volna nyugovóra.

A hangszigeteltség napjainkban az igazi grátisz, de hasonlóan az ideális páratartalomhoz, komfortérzetünket növeli.

Sport

Alvás előtt egy-másfél órával már a pihenésé a főszerep előtte viszont nem árt átmozgatni a szervezetet, mert a sport csökkenti a stresszhomont, endorfint juttat a szervezetbe, ezáltal segíti a relaxációt és a könnyebb elalvást, nem beszélve arról, hogy kimerülten nem jut idő a bárányszámolgatásra…

Vacsora-csak mértékkel

Teli hassal nehéz az elalvás mert a szervezet az emésztésre koncentrál, ráadásul ha egy kiadós marhapörkölt után térünk nyugovóra éjszakai izzadásra is számíthatunk, mert a fűszeres, zsíros ételek fokozzák az verejtékezést.

Alvás előtt ezért nem javallott a csípős, fűszeres, nehéz ételek fogyasztása, és a kávé vagy tea sem, koffeintartalmuk miatt. Akárcsak előbbiek az alkohol és a cigaretta is akadályozza a nyugodt pihenést, így jobb ezeket mellőzni.

Egy jó könyv, kellemes zene, és sejtelmes félhomály, no meg egy óra sport. Ez a tökéletes receptje a pihentető nyári alvásnak.

 

 

További érdekességekért, kövess minket a Facebook-on!
(Kép: newsapi.com.au Forrás: marmalade.hu)