Jump to content

Készítsd fel autódat a nyárra

2016. 07. 06. 19:30

Míg nekünk a nyár móka és kacagás, addig az autó csakúgy falja alattunk a kilométereket vakációs úti célunkig. Indulás előtt készítsd fel, mielőtt kikészülne!

A nyári felkészítés ugyan olyan fontos akárcsak a téli, bár előbbit kevesen veszik komolyan, hiszen se hó, se fagy, se semmi látszólag kárt okozó időjárási tényező nincs az utakon, csak a forróság.

Mindezek ellenére nyáron is foglalkozni kell az autóval, sőt nagyobb kirándulás vagy nyaralás előtt az alábbi dolgokat ellenőrizzük:

- folyadékszintek és állapota
- fűtés és klímarendszer
- futóműalkatrészek
- fék, rögzítőfék és lengéscsillapítók műszeres állapotellenőrzése
- fékbetétek, féktárcsák
- gumiabroncsok légnyomása és kopásfelület ellenőrzés
- akkumulátor állapotfelmérés
- fényszórók és indexek

A tartozékokról se feledkezz meg, mert izzókészlet nélkül bizony a legprofibb sofőr sem vezet haza a sötét autópályán. Ne feledd el a fényvisszaverő mellényeket (annyi szükséges, ahány személyes az autó), az elakadásjelző háromszöget, ha pedig külföldre utazol, akkor csekkold le, hogy autód felszereltsége megfelel-e a külföldi szabályzásnak (pl.: elsősegélycsomag, tűzoltó berendezések).

Mindez sok apróság egyszerre, de elég egyetlen zárlatos cella, eltömődött henger és a nyaralásnak befellegzett. Ne sajnáld az átnézésre szánt időt, és ha pénztárcád engedi, gurulj be a több száz kilométeres kiruccanás előtt egy szakszervizbe, mert az ördög sosem alszik.

 

További érdekességekért, kövess minket a Facebook-on!
(Kép: pixabay.com)