Jump to content

Egy ágyban az ellenséggel: az ágyi poloska

2016. 07. 03. 18:05

Visszataszító, kellemetlen, és a legrosszabb hogy észrevétlenül bejut a lakásba egy használt bútorba kapaszkodva. Észrevenni alig lehet, csak ha már beütött a krach. A megoldás?

Nehéz eldönteni melyik a rosszabb a csótány vagy az ágyi poloska, mindenesetre utóbbi ismét „szezonját” éli, hála a tartós forróságnak.

Terjedése, és búvóhelye

Az ágyi poloska aktív és passzív módon is terjed, ami azt jelenti, hogy könnyen behurcolható egy használt búzordabbal, könyvvel, plüssállattal, ráadásként a panellakások esetében a csővezetékek mentén, réseken és hasadékokon át, vezetékek áttöréseinél, lakásról-lakásra is terjedhet.

Éjszakai állat lévén nappal megbújik az ágyrepedésekbe, az ágyrácsokba, a matracba, sőt a konnektorba, az asztalba és minden olyan tárgyba, ami fa, szövet és az alvó ember közelében van. Ugyani az ágyi poloskát az alvó ember test hője, szén-dioxid kibocsátása, és vér vonzza. Egyszóval az alvó ember közvetlen közelében tanyázik. Fészke az ágy, és egy méteres körzetben nem igen hagyja el azt még nappal sem. A lámpaoltást követően pedig előmerészkedik.

Biztos, hogy nem bolha?

Bizony még az is jobb volna, ám az ágyi poloska csípése jellegzetes, akárcsak külleme, és szaga. Az összenyomott bogár édeskés szagú, az emberi vértől pedig vörössé vagy bőrszínűvé válik.

Nem látod? Nem jelenti azt, hogy nincs ott!

Ha már bebizonyosodott, hogy ágyi poloskáról van szó, akkor a varrásokat, hajtásokat, ragasztásokat, tűzéseket, illesztéseket, réseket kell átfésülni, de mivel az ágyi poloska a rejtőzködés mestere, pontosan olyan helyekre bújik be, ahol nehéz lesz észrevenni. Élő ágyi poloska mellett lárvabőr, fekete ürülékpöttyök, rizsszem-szerű (kisebb) fehér peték a poloska fertőzöttség biztos jelei.

Megelőzés, irtás

Megelőzni annyival lehet, hogy nem viszünk haza használt bútort. Bármennyire jó állapotban is legyen, csak az éjszaka derül ki, hogy vannak e lakói.

Mivel elég nehezen irtható vérszívóról van szó, az első jelek felbukkanása után azonnal szakemberhez kell fordulni, mert a házi irtószerek nem hatékonyak. Tűzoltásra elegek, de a végleges, poloskamentes ágyat és lakást csak és kizárólag szakszerű irtással lehet elvégeztetni. Ez sajnos nem olcsó, de ha valamire erre nem szabad sajnálni a pénzt, mert könnyen átterjedhet más otthonába is, ráadásul annál kevesebb borzasztó dolog van, amikor éjszaka attól kell rettegni, hol bukkan fel újra a vérszívó poloska.