A tikkasztó hőségben inkább csak iszunk és iszunk, de természetesen a szervezet jelzi, hogy a folyadékon kívül másra is igény van. Ennénk is, de nehéz ételek ilyenkor nem igazán jönnek szóba legtöbbünknél. A meleg még több erőt kivesz belőlünk, így a munka befejeztével nem sokan szeretnek a gáztűzhely előtt állni. Legalábbis csak annyit, amennyit nagyon muszáj.
Aki már megteheti, és a nyaralását tölti, strandon, nyaralóhelyen hűsíti magát. Egy lángos, egy hot dog, egy hamburger, fagyival, jégkrémmel és üdítővel kísérve éppen elég megterhelő a gyomor számára, ezért vacsorára már elég valami könnyedebb.
A hölgyek kedvence a saláta, de nyári hőségben bárki szívesebben fogyaszt a hűtőből elővett ételt. Készíts egy könnyű salátát, amelyet akár gyümölcsökből is összeállíthatsz. Ettől a férfiak persze nem mennek a falnak, az biztos, ezért egy gyors virslis tekerccsel lepd meg a férfi családtagjaidat. Méghozzá szükséged lesz egy csomag leveles tésztára, öt pár virslire, egy tojássárgájára, és tíz dekagramm sajtra. A leveles tésztát ki kell nyújtani, négyzetekre vágni. A virsliről szedd le a héját és csavard bele a tésztába, majd a tojássárgájával megkent tésztára rászórod a sajtot. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszed és 180 fokon néhány perc alatt megsütöd. Ha van mellé egy pohár sör, akkor jó érzéssel fog otthonában jól lakottan hátradőlni és pihenni a párod.
Klasszikus nyári ételünk a lecsó, amelyet szokástól és kísérletező kedvünktől függően variálhatunk. Elkészíthetjük rizzsel, aki még egészségesebben akarja tálalni ételét, az barnarizzsel készítse el. Elkészítheted tojásosan, a paprika és paradicsom mellé tehetsz cukkínit vagy padlizsánt is.
Nyáron hódítanak a hideg gyümölcslevesek. A szokásos módon elkészített levest, miután kihűlt, csak be kell tenni a hűtőbe és később igazi hűsítő, laktató, egészséges vacsit kapunk.
A zöldséges egytálételek is könnyűek, nemcsak elkészíteni, hanem a gyomornak is. Lehet sovány hússal variálni. Sokan estére már nem szeretik terhelni a gyomrukat és még inkább igaz ez a forró nyári napokra. A nyers zöldséget csak bele kell joghurtba vagy kefirbe mártani, de ha az úgy túl általános, akkor készíthetünk gyors a kefirből fűszerek használatával mártogatóst.
A gyümölcsök nagyon laktatnak, és kímélik a gyomrot. Ha azonban nem kívánod magában, nyersen fogyasztani, akkor készíts turmixot belőlük. Bátran lehet kombinálni a gyümölcsöket akár zöldséggel is, jégkockával, citrommal tálalható.