Jump to content

Meggyes hűsítő meleg napokra

2016. 07. 01. 19:00

Idénygyümölcs a meggy, és most igencsak aktuális. A fanyar ízű, piros lédús bogyókat nagyon sok mindenhez fel lehet használni a konyhában. A nyári melegben pedig kimondottan szeretjük mindenféle formában, akár italként is.

A meggy az a fajta gyümölcs, amely nagyon sokrétű. Ehetjük magában frissen szedve. Lehűtve, más gyümölccsel keverve hűsítő és egészséges nasivá válhat. Kiváló leves és főzelék alapanyag, húsok mellé is nagyszerű. Sokan befőttet és lekvárt készítettek belőle, hogy ne csak az idényszezon alatt juthassunk ehhez a gyümölcshöz, hanem ínségesebb időkben is. Így aztán később szintén felhasználhatóvá válik. Imádjuk süteményekben is, kedveljük rétesként, piteként is.

A nyári hőségben nincs is jobb, amikor egy kellemes itallal próbáljuk lehűteni túlhevült szervezetünket. Nem is sok minden szükséges ahhoz, hogy nagyszerű nyári üdítőt alkossunk meggyből. A meggyszirupos limonádéhoz szükséges lesz fél kilónyi magozott meggyre. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 3 csészényi meggy kell az italhoz. Szükséges lesz még 2,5 dl cukorszirupra, amelyet úgy készíthetsz el, hogy a 40 dkg cukrot és a fél liter vizet felteszed főzni a tűzhelyre, és addig főzöd, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Ezután lehűtöd, zárható üvegbe öntöd a szirupot és a hűtőben akár egy hónapig is eláll. A meggyes limonádédhoz szükség van még egy liter vízhez, igény szerint akár szénsavas is lehet, valamint két egész citrom is dukál az italhoz, na meg persze a jég, a sok jég. A meggyital elkészítését azzal indítod, hogy a meggymennyiséget elkezded felfőzni a cukorsziruppal. A meggy össze fog esni, ezt az állapotot kell megvárni, valamint azt, hogy kihűljön, majd töltsd zárható tetejű kancsóba. Az így nyert massza is eláll egy hónapig is hűtve. Amikor a limonádét készíted, akkor önts a meggymasszából poharakba, tölts hozzá a szirupból is, öntsd fel vízzel, citromlével és citromkarikákkal, valamint sok-sok jéggel.

A fűszeres meggyes limonádé is az egészségünket és a hűtésünket szolgálja. Ehhez az italhoz 40 dkg magozott meggy kell, és ebből sem hagyható ki a szirup. Ezúttal azonban egy dl mézes-fahéjas-szegfűszeges sziruppal dolgozunk, amelyet úgy készítünk el, hogy lassú tűzön melegítünk két dl vizet, amelyhez rakunk 2 evőkanál mézet, 2 fahéjrudat, 6 szegfűszeget. Összeforraljuk és hagyjuk kihűlni. Ebből a szirupból egy deciliternyit, a meggyet és a két citrom levét összeturmixoljuk, szétöntjük jéggel teli poharakba, majd felöntjük vízzel vagy szódával. Szívószállal máris fogyasztható hűs ital.

(Forrás: dishmaps.com, vegancrunk.blogspot.com/képek)