Az egészségtudatos életmód azzal kezdődik, ha magunk termeljük meg zöldségeinket, fűszernövényeinket, gyümölcseinket saját kertünkben. Ehhez persze kertre van szükség, és erre nincs mindenkinek lehetősége. Aki csak teheti, gazdálkodik gyümölcsösében, konyhakertjében.
A konyhakert gondozásakor eljött az az időszak, amikor már kiültethetjük a palántákat. A piacokon és kisebb kertészetekben bő választékot találunk. A népi szokásokhoz hűek maradva, a fagyosszentek (Pongrác, Szervác, Bonifác, azaz május 12-14.) után ültetik el a paprikát, a paradicsomot, az uborkát, de a babféléket is. A vízigényes palánták elültetésekor nagy gondot kell fordítani az öntözésre. Ha igazán természetesen akarjuk gondozni növényeinket, akkor az összegyűjtött esővizet használjuk fel a locsolásra. Ha paradicsomot ültetünk, de kevés a hely, akkor válasszuk a fürtös változatot. Aki szereti a sütőtököt, igyekezzen annak ültetésével. Nem árt többet elvetni, ugyanis télen is eláll és nagyon sokrétű módon felhasználható. A magvakat is ebben az időben vetjük el. Ha igazán hatékonyan akarunk dolgozni, akkor a gyorsabb csírázás és a madaraktól való védelem miatt is érdemes a magvak betakarása. Ha vannak áttelelt fűszernövényeink, vágjuk vissza azért, hogy megerősödjenek. Hogy ez gyorsabban menjen végbe, keverjünk a termőtalajhoz humuszt, így a talajt is meglazítjuk közben. Ahol kifagyott a fűszernövény, pótoljuk másikkal. Ha gondosan öntözzük, gyorsan meghálálják a törődést és hamar hozzájuthatunk a friss, saját termesztésű fűszerekhez.
A legtöbb gyümölcsfa virágai már elnyílottak, lehullottak és már látszódnak a zöld, még éretlen gyümölcsök. A vegyszerrel való permetezés nem közelít egyáltalán a környezet- és egészségtudatos növénytermesztés gondolatához, ám permetezés nélkül nagy valószínűséggel kukacos gyümölcsöket szüretelhetünk csak. A biopiacokon azonban már olyan természetes szerekkel lehet felvenni a kártevőkkel a versenyt, amely se a környezetre, sem pedig az emberi szervezetre nem káros. Interneten számos olyan praktika megtalálható, amelyet magunk is elkészíthetünk természetes alapanyagokból.
Ha az udvar és a kert is gyepes, érdemes komposztot, vagy érett trágyát szétteríteni a területen. Az érett trágya igen gazdag tápanyagban, viszont szaga már nem sok van.