Jump to content

Házak a szokatlan fajtából

2016. 04. 24. 19:00

Otthonunkat úgy igyekszünk alakítani, hogy az biztos és nyugalmas pontja legyen életünknek. Habár mindenhez pénz kell, de kevésből is maradandót, praktikusat lehet alkotni. Hát, még ha pénzünk és ötletünk is van hozzá?!

Formabontó otthonok árasztják el az internetet és a szaklapokat, amelyek azért lettek népszerűek, mert szépek, egyediek, és valóban formabontóak, hiszen alakjuk nem hétköznapi.

Japán híres a formabontásról bármilyen területről van szó, így egyáltalán nem csoda, ha az épületeik között is találunk érdekes formákat. A természetbe beékelődve, fákkal, bokrokkal és élővilággal körbevéve fekszik egy épület. Alakja semmihez sem hasonlítható igazán, bár a legtöbben kagylóhoz hasonlítják. Olyanná építették a ház szerkezetét, amilyet a természet megengedett. A betonszerkezetű épület kicsit a sci-fi filmek világát idézi, amely óhatatlanul is kiragadja a természetből, mégis oda tartozik. Az épületnek meg kell birkóznia a magas páratartalommal, az alacsony átlaghőmérséklettel, amely minden épület legnagyobb rombolója. A tulajdonos igencsak kényelmes ember lehet, vagy csak egyszerűen nem akar semmibe plusz energiát befektetni, így minden gombnyomással működtethető.

Kagyló alakú ház Japán eredjében

Egy másik kagyló épület szintén Japánban épült fel. Habár a tervezője a kagyló modern változatává építette házát, nem egy szokványos kagylót kell elképzelni. Az épület a tengerparton áll, udvara és ablakai, ajtói a partra néznek, az a rész sokkal nyitottabb, mint a másik része. Habár azon a részen több ablak van, de a lőrésszerű nyílászárók változtatják a lakás belső fénymennyiségét, sokkal zártabb. A zenélő kagyló nevet adták ennek a háznak, amely természetesen nem fakad dalra, de a tengerparti állandó szél játéka valóban fütyülhet a ház körül.

Zenélő kagyló ház

Valakinek igencsak elege lehetett a szilárd, mégis ingoványos talajtól, így átköltözött a vízre. Ezt annak köszönheti, hogy lakóhajót építtetett. Na persze ez itthon elképzelhetetlen, de Dubaiban megvalósították. A rozsdamentes acélból és üvegből elkészült hajólakás egyszerre szolgálja a kényelmes otthont és a kikapcsolódási lehetőséget. A modern bútorzatú és berendezésű hajó kényelmes és biztonságos otthont ad tulajdonosának. Hogy a pompa sem maradjon el, éjszakánként fényárban úszik, akárcsak egész Dubai.

Kilátás a lakóhajóról

Lakóautók régóta léteznek, de hogy a lakóautónak a formája is autót idézzen, közel sem olyan gyakori látvány. Egy német építész megálmodta, megtervezte és meg is valósította. Ez a járgány azonban környezettudatos, energiatakarékos tervezés, amely egyáltalán nem szennyezi a környezetet.

(Forrás: autoevolution.com, yatzer.com, e-architect.co.uk, cruisingoutpost.com/képek)