Jump to content

Hasznosítsd újra a műanyagot madárbarát módon!

2016. 04. 13. 14:11

A tavasz hírnökei fáradságos munkájuk után biztosan szívesen vennének pár finom falatot és egy kényelmes pihenőhelyet. Készítsd nekik madáretetőt, PET palackból, és hallgasd pazar csicsergésüket!

Mielőtt madáretető készítésbe vágunk, két dologra figyeljünk oda:

olyan anyagból készítsük, ami nem ártalmas az állkára nézve

az elkészült etetőben mindig legyen étel!

Utóbbi azért fontos, mert ha a madár megszokja, hogy állandóan talál eleséget az etetőben, akkor korábbi élelemlelőhelyét feladva odaszokik. Így, ha elfeledkezünk egy idő után az etető újratöltéséről, akkor az állatot újabb élelemforrás felfedezésére kényszerítjük, ami lássuk be, nem olyan egyszerű a város rengetegében számára!

Fúrás, faragás? Semmi szükséged rá!

Elfekvőben lévő műanyag üveg minden háztartásban akad, tehát az alapanyag helyben van, a végeredmény pedig alig tíz perces munka! Szárnyas kisbarátainknak pedig hosszan tartó örömforrás.

Így készítsd el:

Vágj a palack oldalára egy tágas nyílást

Készíts kapaszkodót, hogy dalos vendégeid megpihenhessenek: egy fakanalat vagy faágat szúrj keresztül az üveg aljától néhány centiméterre és az üveg közepénél is

Stabilizáld! A PET- palack könnyű, így a legkisebb szél is kibillentheti egyensúlyából. Helyezz köveket a palack aljába vagy kösd az ereszcsatornához!

Végezetül töltsd fel madáreleséggel, sőt te magad is készíthetsz számukra nyalánkságot, például madáreleséget forgass natúr mogyoróvajba, hogy formázható, de összeálló masszát kapj, és önts ki süteményformában, csinálj belőle gombócokat és akaszd fel őket, mintha karácsonyi díszek lennének.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Marmalade  Facebook oldalát!
(Kép: naturebrain.com)