Jump to content

Hajtogassunk bútort papírból!

2016. 04. 07. 15:33

Az újrahasznosítás ma már a művészeteknél is fontos szempont, hozzájárul a hulladék csökkentéséhez. Hajtogassunk bútort kartonból, komposztáljunk otthon.

Egy hajtás ide, egy hajtás oda, némi illesztés, és kész is egy komplett polc, mindez ráadásul újrahasznosított kartonpapírból. De kartonból készülhet akár képkeret is.

Már egyre népszerűbbek a környezetbarát bútorok, legyen szó kényelmes puffról, egy trendi lámpáról, vagy éppen egy újragondolt szekrényről.

Ha valaki nem saját kezűleg akar bútort készíteni, akkor is gondolhat a környezetre, már dúskálhatunk a lehetőségek között. Van például újrahasznosított alapanyagokból készült bútor is.

A tekintetében Magyarország nagyon nagy mennyiségben tud papír- és a fémhulladékot újrahasznosítani – mondta Olajos Péter, a Körforgásos Gazdasági Alapítvány elnökségi tagja.

A műanyag, a gumi és az üveg tekintetében azonban nem működik ez a piac. A felhalmozott hulladékot nem dolgozza fel szinte senki, mert hiányoznak a kapacitások, a gyárak - tette hozzá.

Magyarországon évente több mint tizenhét millió tonna hulladék keletkezik, éppen ezért a dizájnerek zöld ötletei is hozzájárulnak a hulladék csökkentéséhez.

Terbe János több mint tíz éve alkotta meg első kartontermékeit. Tudatosan olyan alapanyagot keresett, aminek már megoldott az újrahasznosítása, így jutott el a kartonhoz.

Azóta számos terméket megálmodott már, a hétköznapi tárolóktól egészen a luxus kivitelű bútorokig. Vannak olyan tárolók, ahol még ragasztóanyagra sem volt szükség, elég csak hajtogatni.

Azt mondta, szeret kartonnal dolgozni, mert jól formázható, esztétikus és még környezetbarát is. Bútorai egytől-egyig újrahasznosított papírból készülnek.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Marmalade  Facebook oldalát!
(Kép: loknstore.co.uk Forrás: marmalade.hu/hirado.hu)