Jump to content

Okok a sárgarépa fogyasztása mellett

2016. 03. 31. 19:00

A sárgarépa több gyermek réme a levesekben, más ételekben. Felnőttként remélhetőleg leküzdik a répával szemben tanúsított gyűlöletüket, mert egészséges és finom ételekhez lehet felhasználni.

Leveseink, zöldséges ételeink alapja a sárgarépa. Nemcsak kellemes és jellegzetes ízt ad, de erősíti az immunrendszert, kiiktatja a szabad gyököket, segít a daganatos betegségek kialakulásának megelőzősében is.

Magas bétakarotin-tartalmáról ismert zöldség, amelyet a népi orvoslásban is alkalmaztak vizelethajtóként, de felhasználták a bőr, a máj, az epe, és a szem egészsége érdekében is. A bétakarotint A-vitaminná alakítja a szervezet, amely pedig a jó látáshoz szükséges. Ha az A-vitamin hiánya jelentkezik a szervezetben, az farkasvakságként fog először megnyilvánulni, amely azt jelenti, hogy a szem képtelen lesz alkalmazkodni a gyenge fényhez.

Eddig is sok minden volt a sárgarépa fogyasztása mellett, ám a modern idők egyik leggyilkosabb betegsége, a rákos megbetegedések ellen is felveheti a küzdelmet. Bizonyították, hogy azok, akik karotinban gazdag étrenden élnek, jóval kisebb az esélyük a daganatos betegségek kialakulására.

Rosttartalma miatt is érdemes fogyasztani a sárgarépát. Főzve jóval táplálóbb, mint nyersen, ráadásul a főzés során a zöldség sejtfalai annyira meggyengülnek, hogy a bétakarotin hasznosítása így jóval könnyebben a szervezet számára. Azt is bizonyították kutatásokkal, hogy a sárgarépa kiváló immunerősítő. A legjobb módja, ha az étrendünkbe illesztjük be ezt a zöldséget, mert hatásosabb, mintha tabletta formájában alkalmazzuk.

A magyar gasztronómia alapzöldsége a sárgarépa, de így van ez a világ számos táján. Ennek oka az lehet, hogy ezt a zöldséget nagyon sokféleképp fel lehet használni, akár nyersen, a végeket eltávolítva, ha szükséges megpucolva fogyasztható. Ha a terméket megbízható kertésztől, biokertészetből vásároltuk, akkor nem is muszáj megpucolni, elég csak szivaccsal átdörzsölni és megmosni. Saláták alapjaként is szolgálhat. Párolva, köretként is kiváló. Zöldséglevesek alapja a sárgarépa, de krémlevesként is kiváló. Ha sárgarépát főzünk, vétek a főzőlevét kiönteni, ugyanis mártások, pástétomok, más levelesek, főzelékek elkészítéséhez is fel lehet használni. Húsokkal együtt sütőben kisüthető a sárgarépa, és egyre divatosabbak a répás sütemények, torták elkészítése. A répából nyert lé finom és diétás itóka lehet.

Habár a sárgarépa igencsak magába tudja szívni a nitrogéntartalmú növényvédő szereket, mégis ha ezt és más zöldséget, valamint gyümölcsöket részesítünk előnyben, akkor jóval többet teszünk egészségünk érdekében, mint amit ártunk.

(Forrás: oliviajenkins.com.au, foodnetwork.com/képek)