Jump to content

Ne dobd ki a tojáshéjat!

2016. 03. 29. 20:23

Az üzemi mennyiségű tojásfogyasztást követően jócskán akad tojáshéj a háznál, ami egyébként jó hír, mert annyiféleképp felhasználhatod, hogy meg fogsz lepődni! 

A húsvéti időszaknak hála nincs hiány a főtt tojásból, így a tojáshéjból sem. S míg utóbbi sokaknak szemét, addig aki ismeri a tojáshéj felhasználás csínját-bínját, az alig várja, hogy a héjakat praktikusan felhasználja. Nem tudod, mi mindenre használhatod? Segítünk!

Tisztítószer

Takarítási szándék céljából vagy fél tucat tojáshéjra van szükség, ami most biztos hogy adott. Ahhoz, hogy remek súrolószert készíts belőle, törd apróra a héjakat és keverd össze mosószeres, szappanos vízzel. Az így kapott egyveleg kiválóan eltávolítja a szennyeződéseket, a tojáshéjnak hála, ráadásul karcmentesen csinálja mindezt!

Duguláselhárító

A lefolyó hirtelen eldugulása kellemetlen probléma, főként az ünnepi evészetet követően. Ha nincs otthon szűrő, akkor törd össze a héjat és tedd a lefolyóba. A szennyeződések megakadnak majd rajta, így nem kell félned az egyre terebélyesedő víztömegtől.  

Növénytápanyag

Köztudott, hogy a tojáshéjnak magas kalciumtartalma van, amire nem csak nekünk, hanem növényeinknek is szüksége van. Morzsold össze a héjakat és szórd a kertbe, palántáid nagy örömére. Állítólag a csigákat is távol tarthatod vele.

Kutyabarát vitaminpótlás

A négylábúak nem szeretik a direkt dolgokat, s akinek van kutyája, az tudja, milyen küzdelem árán lehet a vitaminkészítményeket megetetni az állattal. Az örökös harc helyett azonban egy egyszerű trükkel megoldhatjuk a vitaminpótlást, legalábbis a kalciumét. Törd apróra, por állagúvá a héjat, és keverd kutyusod ételéhez. Garantáltan nem fogja otthagyni.

Bőrtisztító

A tojáshéj kiváló arctisztító hatással rendelkezik. Az apróra tört és alaposan megmosott héjat össze kell keverni a fehérjével, és felvinni az arcra. Negyedórán át kell hatni hagyni, majd bő vízzel lemosni. Méregtelenít, táplál és selymessé teszi a bőrt.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Marmalade  Facebook oldalát!
(Kép: )