Feltéve, hogy marad. Ám, ha elméretezted és túl sokat vásároltál a húsból, minden vendég és minden családtag dugig van sonkával, és a hagyományos módon már senki nem kívánja, akkor készíts belőle másfajta ételt. A sonkában az a nagyon jó, hogy hűtőben tárolva hetekig eláll, így nem szükséges azonnal azon agyalni, hogy mit is készítsen az ember. Ettől függetlenül úgy fel lehet használni a sonkát, hogy rá sem ismernek a nemrég sonkából jóllakott családtagok, hogy milyen ételről van szó. Más értelmet nyer a sonka.
Készíts maradék sonkából sajtos-sonkás tésztát. Nem kell mást tenned, mint a megmaradt sonkát felkockáznod, sajttal és tejföllel összeolvasztani és kifőtt tésztára rászedni az elkészült masszát.
Ugyanezt elkészítheted tojással, csak a felkockázott sonkához üss hozzá tojást. Pirítsd jól össze, majd szedd tésztára. Feldúsíthatod a sonkát az egészséges életmód nevében némi párolt zöldséggel.
Hogy a tészta se legyen unalmas, zsiradékban megpiríthatod, így kicsi kínai jelleget is csempészhetsz a maradék fortélyos felhasználásába.
A túrós tésztát sült tepertővel, szalonnával szoktuk tálalni, de ezúttal természetesen sonkával készítsd el. A főtt tésztára pirított sonkamaradék kerüljön, és egészen más ízt nyert a túrós tészta.
Készíthetsz pizzát is, apróra kockázva kiváló pizza feltétként szolgálhat a sonka. A tepsis ételekhez is kiváló, de felhasználhatod rakott ételekhez is.
Készíthetsz olyan finomságot, amelyhez leveles tésztát használsz fel. Töltsd meg a tésztát tejföllel, sonkával, fűszerekkel, zöldséggel, sajttal. Garantált sikert fogsz elérni a családod körében. Mindjárt másképp fognak a családtagok reagálni a sonkás ételre.
Ugyanúgy beledobhatsz néhány kockát krémlevesekbe. Készíts mondjuk egy könnyed sonkás-gombás krémlevest, amelyhez a sonkafőzésből megmaradt főzőlevet is felhasználhatod. Kimondottan pikáns, finom, tartalmas és egészséges levessel lepheted meg családodat.