Jump to content

A környezetvédelem otthonodban kezdődik

2016. 03. 21. 18:00

A környezetvédelem ott kezdődik el, amikor minden egyes háztartásban figyelmet fordítanak arra, hogyan tudnák lecsökkenteni a környezetük szennyezését. Ehhez szabályokat kell bevezetni és betartani.

Világméretű szinten nagy a baj, az ember megállíthatatlanul szennyezi környezetét. Igaz, hogy minden, ami csak körülvesz minket csomagolva van, amely pedig azonnal a szemeteskukába landol. Boltban való vásárláskor gondolkodás nélkül tesszük bele kosarunkba a csomagolt termékeket. Fizetés után pedig a kosár tartalmát több szatyorba pakoljuk. Amint hazaérünk, a termékeket kipakoljuk, elrakjuk a helyükre, és a sok szatyor csak gyűlik, és gyűlik. A legrosszabb, ha a kukába hajítjuk a kiürült szatyrokat. A még jó állapotú szatyrot hajtogasd össze és rakd a táskádba, jó lesz hozzányúlni a következő kisebb vásárlásnál. Ha már válltáskádban is rejtőzik ilyen célra jó néhány, nincs szükséged többre, akkor használd szemeteszsákként. Lehet, hogy hamar megtelik, de fogy a szatyor is, és az újrahasznosítás elvét követve óvod a környezetet. Praktikus, textilből készült, kicsire összehajtogatható bevásárlótáskát is lehet már kapni, amit csak elő kell kapni egy-egy vásárlásnál, használat után, összecsomagolva kicsi helyet foglal a táskában.

Aki nem csapvizet fogyaszt, az palackozott vizet kénytelen vásárolni. Nyári időszakban ez jelentős mennyiséget jelent naponta. Már mindenhol van szelektív hulladékgyűjtő, így a környezettudatos családok összegyűjtik a palackokat egy szemeteszsákba, majd a legközelebbi szelektív gyűjtőbe dobják azokat. Nem mindenki engedheti meg magának azt, hogy otthonába víztisztító berendezést építsen be. Habár egyszer kell beruházni rá, és beszereltetni, utána évekig megoldódik a tiszta víz ivásának lehetősége.

Papírtörlő helyett használj mikroszálas törlőkendőt, amelyet ki is moshatsz és akár fél éven át tudod használni. WC papírból is vásárolhatsz olyat, amely újrahasznosított anyagból készül.

A mosószereknek is megjelentek már bio változataik. Nemcsak a környezetet, de saját bőrödet is védheted a természetes hatóanyagú mosószerekkel. Szappantól kezdve a folyékony és a szemcsés tisztítószerek egyre szélesebb választéka vár. A makacs konyhai, fürdőszobai szennyeződéshez sem kell drága és a környezetre, valamint ránk is veszélyes anyagot használni. Akár a konyhádból összegyűjtve is kreálhatsz hatékony szert, szódabikarbóna, ecet és citrom formájában.

(Forrás: mcr.doingbusiness.ro/kép)