Jump to content

Beltéri fűszeres

2016. 02. 04. 18:00

A magyar ételek fűszeresek, a legtöbbje legalábbis. Friss, annak híján pedig szárított és őrölt változatuk minden konyha alapja. Beszerezhető alapanyagok, de akár otthon is nevelhető, még kert nélkül is.

Akik tömblakásban élnek jó ideje, esetleg mindig is ilyen környezetben laktak, azoktól valószínűleg elég távol áll a növénytermesztés. Könnyen lehet, hogy korábban kertet gondozott, és van rálátása azzal kapcsolatosan, hogyan kell a konyhakerti növényeket gondozni, termeszteni. Mások azonban úgy éltek eddig, hogy a növényápolás kimerült a szobanövények gondozásában. A fűszernövények termesztése nem is fordul meg sokak fejében, mert attól tartanak, hogy nem egyszerű megvalósítani. Pedig milyen nagyszerű lenne készülő ételeinkhez saját termesztésű, friss fűszernövényt adagolni, ugye?

A szárított és őrölt fűszerek könnyen elérhetőek, minden boltból beszerezhető, de a friss fűszert igazán semmi sem tudja pótolni. Még akár hobbivá is kinőheti magát a hasznos benti kertészkedés. Rendben, de hogy is kezdjen hozzá az, aki még sosem csinált ilyet?

Nem véletlenül terjedt el a fűszerek lakásban való termesztése, mivel ezek a növények jóval kevesebb fénnyel, öntözéssel is beérik, mint a kerti virágok, vagy zöldségek és még a hőmérsékletre sem annyira igényesek.

Van egy jó hírünk, nem is kell túl sok minden ahhoz, hogy fűszerkertünk legyen. Be kell szerezni a kívánt fűszernövények vetőmagját vagy a palántáikat, cserepeket, virágládákat. A növények elhelyezése során mégis figyelembe kell venni bizonyos tényezőket. A növények magassága, terjeszkedése, a fény mennyisége igencsak jelentőségteljes. Olyan helyre tegyük a növényeket a lakásban, ahol a lehető leghosszabb ideig éri fény a nap folyamán. Hogy a cserépben, a ládában ne álljon folyamatosan a víz, tegyünk alájuk tálat, így a vízelvezetés megoldott. A legmegfelelőbb termőföldet a szerves komposzt adja, de a virágüzletekben kapható virágföld is megfelelő. A benti körülmények között gondozott fűszernövények jobban ki vannak téve a betegségeknek, ezért vásárláskor olyan növényfajtákat kell választani, amelyek a kártevőkkel szemben ellenállók. Java fűszernövény igen jól bírja a közvetett napfényt, és vízmennyiségre sem annyira igényesek, úgyhogy az erkély, az ablakpárkányok ideális helyek fűszerkertünknek. Akkor érdemes meglocsolni növényeinket, hogyha a talaj felső rétege kiszáradt. Könnyen meglehet, hogy a hasznos növények között burjánzani kezdenek gyomnövények is. Ezeket el kell távolítani.

Az a jó a lakásban tartott fűszernövények gondozásában, hogy friss ízekkel szórhatjuk meg ételeinket, kert híján pedig kiélhetjük kertészkedési hajlamainkat, és büszkélkedhetünk barátaink előtt is a növényeinkkel, kicsi kertünkkel.

(Forrás: remodelista.com/kép)