Jump to content

Virslis finomságok buliba

2015. 12. 31. 10:00

Az óév búcsúztatása és az újév fogadása elmaradhatatlan kelléke a virsli és a pezsgő. A buborékozó finomságról már sokat írtunk, de a virslit még nem veséztük ki. Annyiféle étel készíthető belőle, ebből adunk most ízelítőt és ötletet szilveszterre.

Nemcsak virslis étel, de még jópofa is. Pont egy bohókás ünnephez illő a hajas virsliként elnevezett étel. Nem kell hozzá sok minden, éppen ez a jó benne, mégis ötletes finomság készíthető belőle. Annyi virslit készíthetsz, amennyit csak akarsz. Szükséged lesz még ezen kívül spagetti tésztára is. A virsliket fel kell harmadolni, majd bele kell tűzdelni a tésztákat. Nem kell egész tészta, hanem félbe tört darabokkal tűzdeld meg a húsdarabokat. Főzd tíz percig, majd ennyi ideig még áztasd. Ha nem akarod, hogy a virsli szétfőjön, akkor elég ennyi idő. A tálaláshoz igény szerint ketchup, mustár, majonéz felszolgálható, és megszórhatod sajttal is. Laktató és egyszerű falatkák. Épp arra való, hogy az ember gyorsban bekapkodjon valamit, aztán menjen tovább a buli.

Ha nem akarsz túl sokat pepecselni a szilveszteri menüvel, akkor szeretni fogod a leveles tésztába bújtatott virslit is. Szükséges hozzá egy csomag leveles tészta, 280 gramm virsli, egy fej vöröshagyma, húszdekányi reszelt trappista sajt és a tepsi kikenéséhez egy picike olaj. A leveles tésztát lisztezett deszkán ki kell nyújtani és nagyjából egy centis csíkokra kell szelni. A hagymát meg kell pucolni és apróbbra szelni. A virslit meg kell szabadítani a bőrétől, a virsli és a tészta közé kerül a hagyma. Ha a virslit úgy csomagoljuk be, hogy egy pici részt szabadon hagyunk, akkor egy bepólyált babát kaphatunk, és még érdekesebbé lehet tenni az amúgy ízletes falatot. Már csak annyi a feladat, hogy egy felvert tojással megkenjük a tészta tetejét, miután belefektettük a virslis tésztát a kikent tepsibe. Tetejére szórhatunk sajtot.

Szilveszterkor célszerű olyan ételeket feltálalni, amelyeket könnyen magukhoz vehetik a mulatozók és szinte egy falattal enyhíthetik éhségüket. A saláták könnyed ételek, akár a húsok mellé, akár önállóan megállják a helyüket a menüben. A zöldséges-virslis tésztasaláta tényleg laktató önmagában is. Főzz ki 25 dekányi tésztát a szokásos módon, közben feltehetsz 2 darab tojást is főni. Közben 20-20 dekányi répát, karalábét és borsót megpucolsz, felraksz szintén főni. Amíg ezek főnek, addig kikevered a bögrényi majonézt egy kis pohár tejföllel, sóval, borssal, citromlével, kicsi cukorral és némi petrezselyemzölddel. Ebben összeforgatod a tésztát, a feldarabolt tojásokat és a főtt zöldségeket is. Még a buli előtt hűtőbe teszed, és mire mielőtt megérkeznek a vendégek, akkor teszed az asztalra. Az ízek addigra kellően összeérnek.

Hogy a babonások is tudjanak enni, és még a könnyű salátáknál maradjunk, ráadásul még virsli is legyen benne, készíts virslisalátát lencsével. Legalább egy órára áztasd be az egy csomag lencsét, majd 1 Knorr füstölt hús ízű kockával, babérlevéllel főzd puhára, szűrd le. Amíg ez hűl, addig egy fej hagymát pucolj meg, karikázd fel, cukorral, borssal, sóval ízlés szerint szórd meg és hagyd állni egy kicsit. Egy kis poharas tejfölt keverj ki két evőkanál majonézzel és egy evőkanál mustárral, picike cukorral, sóval, két evőkanál fehérborral, citromlével. Főzd meg a két pár virslit, szeld darabokra. Amikor minden kihűlt, akkor a lencsét és a virslit keverd össze a mártással, majd tedd hideg helyre.

(Kép forrása: diaryofamadhausfrau.com)