Jump to content

Gyomorregenerálás, a karácsonyi evészetek után

2015. 12. 29. 18:00

Az ünnepi napok általában nem szólnak másról, mint a mértéktelen evésről. A jó magyar konyha adta fűszereket, zsíros alapanyagokat nem sajnálva készülnek a finomabbnál-finomabb ételek, sütemények, amelyek eredményeképp harmadnapra az emésztőrendszer bedobja a törölközőt. De mit tehetünk, ha a szilveszteri eszem-iszomból sem akarunk kimaradni?

A karácsonyi vigadás a gyengébb gyomrúakat már a második kiadós ebéd után megviseli, de ünnep lévén nincs mit tenni, tovább kell enni. Huszonhetedikére virradóan az ember gyomra már annyira túltelített, hogy legszívesebben napfénnyel táplálkozna, de ott van az csitíthatatlan belső kényszer, ami egyre csak arra ösztönöz: egyél! Így hát jó magyarhoz híven bejglivel indítja a napot, ebédre bedob egy kis halászlevet, kacsacombbal és párolt káposztával, amit leöblít egy jóféle szilvapálinkával. Az egész napos süteménycsipegetés pedig meghozza estére az étvágyat, így nap egy kiadós vacsorával zárul. Csoda, ha az emésztőrendszer felmondja a szolgálatot a mindennapi túlóra miatt?

A nagyevők és karácsonyi-evéskényszerben szenvedők számára szerencsére van megoldás, amivel a szilveszteri virslizést és iszogatást is túl lehet vészelni, gyomorégés, puffadás és emésztési panaszok nélkül.

A két héten át tartó dinom-dánom szilveszter éjjelével zárul, addig viszont a gyomornak fokozott üzemmódban kell dolgoznia. A túlterheltség a nagyobb étkezések végeztével érződik is. Puffadás, gyomorégés, telítettség érzet, és általános rossz közérzet kísérheti az emésztést.
Ilyenkor két dolgot tehetünk: tovább eszünk vállalva a kellemetlen következményeket, vagy segítjük szervezetünk munkáját. Ha utóbbi mellett tetted le voksod, az alábbi dolgokkal serkentheted emésztésedet, és könnyítheted gyomrod, természetes módon:

Könnyű reggelivel: a változatosság kedvéért állj ellen a kísértésnek és kezd a napod egy kefirrel, vagy joghurttal. Ne aggódj, a finomságok nem szaladnak el a hűtőből!
Zöldteával: a gyógyteák ilyenkor nagy segítséget nyújtanak a terhelt emésztőrendszer számára. Fogyassz minél több zöldteát, mert az nyugtatja a gyomor nyálkahártyáját és serkenti az emésztést.
Sétával könnyebb: csábító gondolat leheveredni egy kis déluráni sziesztára a kiadós evészet után, de ez a lehető legrosszabb, amit a gyomroddal tehetsz. A táplálék gyorsabb feldolgozásának érdekében sétálj legalább húsz percet, mert a mozgás felgyorsítja az emésztést.

A gyakori emésztési panaszok ellen az alábbi étkek nyújtanak természetes, és gyors segítséget:
Gyomorégés ellen a nép gyógymód a szódabikarbónát javasolja, és hideg vizet egy kevéske citrommal. Ajánlott esetleg egy kis lándzsás útifű fogyasztása, ami bevonja az irritált nyálkahártyát, enyhülést hozva a problémára.
Univerzális megoldás minden gyomorpanaszra pedig a gyömbér, ami ellazítja és nyugtatja az irritált gyomornyálkahártyát. Utóbbival hasonló hatású a borsmenta is.
Puffadás ellen az édesköménytea vagy az ánizsból és a köménymagból készült forró főzet bizonyul a leghatékonyabbnak, mert ezek ellazítják a beleket, ezzel megszüntetve a kellemetlen puffadást.
Székrekedés ellen aszalt gyümölccsel és magas rosttartalmú étellel lehet tenni.

 

Fotó: gawkerassets.com